“Κινούμενη άμμο” μοιάζει το πολιτικό τοπίο μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αφού παρά την επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρεί η κυβέρνηση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη αν και όχι τόσο ηχηρή ώστε να προκαλέσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Προβηματισμένος είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς που εξετάζει, τώρα, τις αναγκαίες κινήσεις μεταξύ των οποίων εξαγγελίες για ελαφρύνσεις αλλά και κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη σπεύδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταγράψει την “πολιτική απονομιμοποίηση” της κυβέρνησης που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα και ζητά εθνικές εκλογές. Είναι προφανές πως οι επόμενοι μήνες μέχρι την προεδρική εκλογή θυμίζουν “καυδιανά δίκρανα” μέσα από τα οποία πρέπει να περάσει η κυβέρνηση που έχει, πλέον, τον βασικό της εταίρο, τη ΝΔ, με αισθητά μειωμένη δύναμη. Η διάσωση της Ελιάς, με ποσοστό που απέχει παρασάγγας -επί τα βελτίω- από τις πρόσφατες δημοσκοπικές καταγραφές δημιουργεί συναισθήματα ανακούφισης δεν επιλύει, όμως, το βασικό ζήτημα: μπορεί αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προωθήσει σκληρά μέτρα που απορρέουν από το μεσοπρόθεσμο και να ανοίξει το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους;
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε αφού το εκλογικό αποτέλεσμα δεν σηματοδοτεί ανατροπή της κυβέρνησης. Από την άλλη οι τρεις μονάδες διαφορά συνιστούν ήττα της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς στη δήλωση του από το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να δείξει ότι πήρε το μήνυμα των πολιτών. Είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια. Γύρισα όλη την Ελλάδα. Άκουσα τους πολίτες προσεκτικά. Γνωρίζω τα προβλήματά τους. Γνωρίζω τι και πώς πρέπει να αλλάξει. Και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Όσο γίνεται πιο γρήγορα».
‘Οπως σημειώνει το protothema.gr, ο κ. Σαμαράς έχει στην φαρέτρα του μία σειρά από πολιτικές κινήσεις, είναι όμως δεσμευμένος στο πεδίο της οικονομίας από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τους δανειστές. Για παράδειγμα σύντομα πρέπει να προχωρήσει στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων ενώ έχει δεσμευτεί να κάνει και το επόμενο κύμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Είναι αμφίβολο αν όπως διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες θα είναι σε θέση να προωθήσει το νομοσχέδιο για την «αξιοποίηση των αιγιαλών».
Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει μέσα στον επόμενο μήνα στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που θα σηματοδοτήσει και την πρόθεσή του για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Λέγεται δε από τους παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ ότι ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός. Πρόσωπα που έχουν απασχολήσει αρνητικά την κοινή γνώμη θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης ενώ βουλευτές που τώρα ανήκουν στους ανεξάρτητους θα ενταχθούν στην κυβέρνηση ως μία πρώτη κίνηση για την συμμετοχή τους στη Νέα Ελλάδα, τον φορέα που θα ιδρύσει ο κ. Σαμαράς για να τους δώσει και πολιτική στέγη. Πάντως η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι οι επόμενες κινήσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος αν και έχασε περί το 30% της εκλογικής του απήχησης σε σχέση με τις βουλευτικές του 2012 νιώθει «θριαμβευτής» επειδή δεν κατέρρευσε εντελώς το κόμμα του.