Στο επίκεντρο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχει μπει το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών κατ’ επιταγήν -όπως λέει- της δυσαρμονίας που προκύπτει για την κυβέρνηση από τη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για “συνταγματική εκτροπή” και η Κουμουνδούρου θυμίζει πως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ όταν κέρδισε τις ευρωεκλογές -και μάλιστα με 4 μονάδες διαφορά- το καλοκαίρι του 2009, ενόψει, δε, της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο του 2010.
ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΟ 2009 Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Η πρώτη κίνηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι έδωσε στη δημοσιότητα δηλώσεις του ίδιου του κ. Βενιζέλου, ο οποίος, μετά τις ευρωεκλογές του 2009 και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, έλεγε ότι «θέμα εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων» και μιλούσε για «δυσαρμονία μεταξύ τυπικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και συσχετισμών δυνάμεων στο εκλογικό σώμα».
«Τότε ήταν δυσαρμονία, τώρα είναι “θεσμική εκτροπή”» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναρτώντας μάλιστα και το σχετικό βίντεο στις ιστοσελίδες του. Ανήρτησε μάλιστα και πρωτοσέλιδα της εποχής (των Νέων και του Έθνους) που έθεταν επίσης θέμα εθνικών εκλογών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
ΠΑΣΟΚ: Οι περισσότεροι βουλευτές και ο λαός δεν θέλουν εκλογές
Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε στην επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας σε άτυπο σχόλιο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μάταια να δικαιολογήσει το φιάσκο της εκβιαστικής προσπάθειας εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας στα σχέδια του κ. Τσίπρα για διενέργεια εκλογών, συνεχίζει να πέφτει σε γκάφες».
Και συνεχίζει η Χαριλάου Τρικούπη: «Ανέσυρε στην επιφάνεια παλιές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, όπου τότε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος έθεταν θέμα εκλογών. Τότε, όμως, κανείς δεν επιχείρησε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια, ούτε απειλούσε τους πάντες και τα πάντα, συντηρώντας ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Τσίπρας τη διαφορά ανάμεσα σε μια πολιτική εκτίμηση για το συσχετισμό των δυνάμεων και την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής και ένα επίσημο διάβημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής, με επίκληση συνταγματικής ρύθμισης που καταργήθηκε το 1986; Δεν αρκεί να μάθεις τη λέξη “δυσαρμονία”, πρέπει και να ξέρεις να την χρησιμοποιείς πολιτικά, θεσμικά και συνταγματικά. Δεν αρκεί να επικαλείσαι “δυσαρμονία”, πρέπει να λες και ποια είναι η “αρμονία” που προτείνεις».
Καλεί, δε, τον κ. Τσίπρα, εάν θέλει εκλογές, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Επιχειρώντας μια αποτύπωση των κυρίαρχων τάσεων στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, σε σχέση και με το 2009, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει τα εξής:
1. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 36,7% και όχι 26,5%, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα
2. Τότε η κυβέρνηση είχε πλειοψηφία μιας μόνο έδρας, με αποτέλεσμα να παραπαίει πολιτικά
3. Τώρα περίπου 190 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι) δεν θέλουν εκλογές.
4. Τώρα τα κόμματα που ψηφίστηκαν στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής και συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 50% δεν θέλουν εκλογές (ΝΔ, Ελιά, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ, κ.ά). Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ψεκασμένοι και οι φασίστες της ΧΑ θέλουν εκλογές».
ΣΥΡΙΖΑ προς Βενιζέλο: «Περαστικά, είσαι κενολόγος βερμπαλιστής»
Απαντώντας, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι, «αντί μιας σεμνής αυτοκριτικής για το γεγονός ότι άλλα έλεγε το 2009 περί “δυσαρμονίας” και άλλα σήμερα, ο κ. Βενιζέλος υιοθετεί τώρα τη μέθοδο της πολιτικής αλχημείας. Ο καιροσκοπισμός, η αφερεγγυότητα, η πολιτική αναξιοπιστία και ο κενολόγος βερμπαλισμός είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά του κ. Βενιζέλου. Η δε αμετροέπειά του τον κάνει να θεωρεί πως πέρα από το κόμμα του εκφράζει και το 50% του εκλογικού σώματος. Περαστικά του».
Τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ το 2009 για την προεδρική εκλογή
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την έκπληξή τους που ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για επιχείρηση εμπλοκής του κ. Παπούλια, καθώς ο κ. Τσίπρας ουδέποτε κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή: «Τον ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις και στις δηλώσεις του αμέσως μετά μίλησε για συντεταγμένη διαδικασία προσφυγής στις κάλπες το συντομότερο, ως ανταπόκριση στο μήνυμα των ευρωεκλογών».
Μιλούν, δε, για προβοκάτσια από πλευράς του κ. Βενιζέλου, ενώ σημειώνουν ότι το θέμα με την προεδρική εκλογή το 2015 δεν είναι καινούργιο, ούτε συμβαίνει πρώτη φορά να λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από μία νεοεκλεγείσα Βουλή, όπως ζητάει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για τούτο επικαλούνται μάλιστα ανάλογες δηλώσεις που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2009, αμέσως μετά τις νικηφόρες για το ΠΑΣΟΚ ευρωεκλογές.
Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο ΘΕΜΑ», τότε, ο κ. Παπανδρέου είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει τον κ. Παπούλια, παρά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές. «Τελειώσανε, εκλογές το Μάρτιο» δήλωνε τότε ο κ. Παπανδρέου και εξηγούσε ότι, με δεδομένη την ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ στις ευρωεκλογές, «ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε το αξίωμα και το πρόσωπο, είναι η εκλογή Προέδρου να γίνει από ένα Κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή. Μετά θα στηρίξουμε τον κ. Παπούλια».
Σημείωνε ακόμη ότι καθήκον του ΠΑΣΟΚ είναι να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας και αυτό είναι που «θα καθορίσει και τη στάση μας στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».
Πηγή: protothema.gr