ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ 2012. ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΡΗΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΙΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Μεγάλη ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον Πάνο Καμμένο, να εξαπολύει επίθεση κατά των παραιτηθέντων βουλευτών και να τονίζει ότι «όποιος θέλει να φύγει ας το κάνει τώρα».
Ωστόσο, η θυελλώδης συνεδρίαση φαίνεται πως έβγαλε και… είδηση, καθώς, συνεργάτης του προέδρου του κόμματος ανέφερε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι σύντομα θα υπάρξουν προσχωρήσεις νέων προσώπων στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι θα προέρχονται από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές.
Επιπλέον, ο συνεργάτης του κ. Καμμένου τόνισε ότι επίκειται και συνεργασία με δύο μικρά κόμματα από τον «ευρύτερο δημοκρατικό -πατριωτικό χώρο», αλλά κάτι τέτοιο θα συζητηθεί και θα τεθεί υπό έγκριση στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 14 και 15 Ιουνίου
Σε επικίνδυνη πολιτική περιδίνηση έχουν εισέλθει, πλέον, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετά και την αποχώρηση της βουλευτού Δωδεκανήσου Μίκας Ιατρίδη. Ο Πάνος Καμμένος βλέπει το δημιούργημά του να καταρρέει καθώς επτά από τους 20 βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές του 2012 έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί και ορισμένοι εξ αυτών επέστρεψαν στη Ν.Δ.
Η συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού των Αν.ΕΛ από το 10% περίπου του Μαϊου του 2012 στο 3,5% των τελευταίων ευρωεκλογών αποκαλύπτει την αδυναμία των Αν.Ελ να ανακαλύψουν στρατηγική και λόγο ύπαρξης αλλά και να ξεφύγουν από το προσωποπαγές της ηγεσίας, την απευθείας δηλαδή σύνδεση του κόμματος με την πληθωρική πολιτική παρουσία του Πάνου Καμμένου.
Έχοντας ψηφοφόρους που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την παλαιά εκλογική βάση της Ν.Δ “ερέθισε” αρκετούς με το πολιτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο βασικός λόγος αποχώρησης κάποιων βουλευτών και οι συχνές εσωτερικές έριδες. Η ΝΔ δεν είδε ποτέ με καλό μάτι το εγχείρημα Καμμένου. Προσπάθησε να το πολεμήσει και σε μεγάλο βαθμό το κατόρθωσε παρά το γεγονός ότι ο “εισοδισμός” βουλευτών, όπως στην περίπτωση του Κ. Μαρκόπουλου, δεν απέδωσε εκλογικά.
Οι Αν.Ελ έφθασαν στο μισό ποσοστό του Ιουνίου του 2012, η δε ΝΔ έχασε επτά μονάδες και ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος της κεντροδεξιάς βρίσκεται διασπαρμένο σε μικρότερα κόμματα.
Για την ώρα η ηγεσία των ΑΝΕΛ φαίνεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κρίση με αποτέλεσμα κανείς να μην αποκλείει νέες ανεξαρτητοποιήσεις, ενώ στις 10 το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Είναι ενδεικτικό ότι αν και ο κ. Πάνος Καμμένος εντόπισε άμεσα τον κίνδυνο και προανήγγειλε διευρυμένο Εθνικό Συνέδριο και «σαρωτικές» αλλαγές, τελικά δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τις ραγδαίες εξελίξεις.
Την αρχή έκανε ο κ. Βασίλης Καπερνάρος την περασμένη εβδομάδα ενώ χθές ανεξαρτητοποιήθηκε η κυρία Μίκα Ιατρίδη.
Η βουλευτής Δωδεκανήσου σε επιστολή της προς τον κ. Καμμένο, εξηγεί ότι οι λόγοι αποχώρησης της έχουν να κάνουν με το ότι το κόμμα δεν κατάφερε «να εκφράσει τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και να ανταποκριθεί σε αυτά».
Ειδικότερα το επίμαχο απόσπασμα αναφέρει: «Λυπάμαι πραγματικά που, δυο χρόνια μετά τις βουλευτικές εκλογές, το κίνημα μας έχει χάσει σε τέτοιο βαθμό τον προσανατολισμό του. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το μήνυμα μας προς τους πολίτες δεν ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Δεν καταφέραμε να εκφράσουμε τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και να ανταποκριθούμε σε αυτά».Από την πλευρά τους οι ΑνΕλ απάντησαν με λιτή ανακοίνωση που αναφέρει: «Καλό πολιτικό ταξίδι, ο λαός μας κρίνει όλους».
Πέραν αυτών, η κυρία Ιατρίδη μιλώντας στο protothema.gr, επισημαίνει ότι οι λόγοι αποχώρησής της από τους ΑΝΕΛ «περιγράφονται με ξεκάθαρο τρόπο στην επιστολή μου προς τον κ. Καμμένο. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα είναι φανταστικά σενάρια» επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να διαψεύσει πληροφορίες που θέλουν ψηφοφόρους της να την πιέζουν να γυρίσει στην ΝΔ.
Αναφορικά δε με το πολιτικό της μέλλον και την πιθανότητα επιστροφής της στη ΝΔ, αναφέρει: «Έχω εκφράσει την κάθετη αντίθεσή μου με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και αυτό οδήγησε στη διαγραφή μου από τη ΝΔ. Οι απόψεις μου δεν έχουν αλλάξει. Εξακολουθώ να είμαι δίπλα στην κοινωνία και τον κόσμο που με στηρίζει. Είμαι δίπλα στην κοινωνία που υποφέρει, πεινά και αυτοκτονεί».
Το ζήτημα της ασκούμενης «μνημονιακής» πολιτικής θέτει ως «κόκκινη γραμμή» και ο κ. Βασίλης Καπερνάρος για τις πολιτικές του αποφάσεις. Σε νεότερη ανακοίνωση ανακοίνωσή του αναφορικά με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι «Επειδή πολλά ειπώθηκαν με σκοπό την στρέβλωση όσων σαφώς είπα για το θέμα της προεδρίας και για να κλείσει το θέμα αυτό, συνεχίζω την αντιμνημονιακή μου πορεία πιο δυνατά, πιο μαχητικά και κυρίως πιο ελεύθερα γιατί τώρα έχω να δώσω λόγο μόνο στους ψηφοφόρους μου και σε κανέναν άλλο» και προσθέτει «αν συνεχιστεί αυτή η τραγική κατάσταση που υφίσταται σήμερα για τη ζωή των συνελλήνων μου, 100 φορές να πέσει τώρα η κυβέρνηση αφού τον Μάιο του 2015 θα είναι τραγικότερη η θέση του λαού μας. Επαναλαμβάνω ότι θα αντιπροσωπεύω πάντα επάξια αυτούς με τίμησαν και με έστειλαν ως αντιπρόσωπό τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, ναι μεν αντιμνημονιακός αλλά, όχι ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».
Πάντως αρκετοί συνδυάζουν τις αποχωρήσεις με το γενικότερο παρασκήνιο διαμόρφωσης πλειοψηφίας για την προεδρική εκλογή και θυμίζουν ότι η “δεξαμενή” των ανεξαρτήτων βουλευτών μεγαλώνει τόσο πολύ που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.