Ανοικτή συζήτηση αλλά και κλίμα εσωστρέφειας επικρατεί στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ζήτημα των μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών και ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος προκαλεί αντιπαραθέσεις. Ένα χρόνο μετά, πάντως, από το συνέδριο μπορεί οι συνιστώσες να έχουν τυπικά διαλυθεί, η νοοτροπία των συνιστωσών, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βεβαίως, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ανοικτή, δημοκρατική και συχνά “επώδυνη” συζήτηση, όταν παρόμοιες διαδικασίες σε άλλα κόμματα αναλώνονται σε πασαρέλες για να χειροκροτούνται οι αρχηγοί.
Ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και αστοχίες και ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στη λειτουργία του κόμματος, αλλά ζήτησε απ’ όλους να συμβάλλουν στη λύση τους και να μην τα αναπαράγουν.
Σε μία προσπάθεια να περιορίσει το κύμα κριτικής ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «συμφωνώ πως έχουμε προβλήματα, όμως διαφωνώ με τις μηδενιστικές απόψεις», καθώς «τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμετωπίσιμα» και ότι «βασικό πρόβλημα είναι ότι ο λαός είναι πιο μπροστά από εμάς».
Συντασσόμενος με τον κ. Τσίπρα ο στενός του συνεργάτης Ανδρέας Καρίτζης ανέφερε ότι από περιστατικά που καταδεικνύουν προσωπικές και επί μέρους στρατηγικές, έχει πληγεί το αξιόμαχο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Δραγασάκης πρότεινε την εγκαθίδρυση μηχανισμών απολογισμού και αξιολόγησης, λέγοντας ότι από αυτήν τη διαδικασία πρέπει να περάσει και η ίδια η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισήμανε το πρόβλημα διαφορετικών αντιλήψεων στο εσωτερικό και διαφορετικών «εκφωνήσεων» από στελέχη, που προξενεί σημαντικά επικοινωνιακά προβλήματα.
Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα διαφορετικών εκφωνήσεων των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.
Από την αριστερή πλατφόρμα, η οποία κατέθεσε και δύο τροπολογίες για τις συμμαχίες και τη συλλογική λειτουργία της ηγεσίας ο Αλέκος Καλύβης εξέφρασε επιφυλάξεις για τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι στο θέμα της αποτροπής της προεδρικής πλειοψηφίας, δεν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει συμμαχίες, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έκανε και που θα του δημιουργήσουν δεσμεύσεις.
Ο κ. Καλύβης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 27% δεν είναι η οροφή της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως συμπλήρωσε ότι το μήνυμα του κόσμου είναι «προετοιμαστείτε καλύτερα». Πρότεινε δε την επιδίωξη των συμμαχιών «από τα κάτω», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έτσι έκανε και ο Τσάβες» και συμπληρώνοντας ότι δεν θα προσθέσει τίποτε η συμμαχία με δυνάμεις που εκπροσωπούν το παλαιό πολιτικό σύστημα. Η ατάκα, αυτή του κ. Καλύβη, προκάλεσε σχόλια από την προεδρική ομάδα αφού είναι ενδεικτική μιας αντίληψης που δεν έχει σχέση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα…
Μιλώντας εκ μέρους της κίνησης των 53, που άσκησαν πρόσφατα κριτική στην ηγεσία για εξωθεσμική λειτουργία στη λήψη των αποφάσεων και δεξιά στροφή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ευτυχής επειδή πολλά στοιχεία του πρόσφατου κειμένου τους έχουν ενσωματωθεί στην εισήγηση της Γραμματείας προς την ΚΕ. «Δεν θα είχα αντίρρηση να κινηθούμε και “δεξιότερα” σε κάποια πεδία, αρκεί να το έχουμε συμφωνήσει», σημείωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Τσακαλώτος, ενώ επισήμανε για τις συμμαχίες ότι «χωρίς ατζέντα γαι αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και κοινωνικού κράτους, δεν μπορείς να βγεις από το μνημόνιο και τα μεσαία στρώματα δεν θα έχουν αναφορές χωρίς αυτήν την ατζέντα».
Ο Γιάννης Μηλιός, μέχρι πρότινος στέλεχος της προεδρικής φρουράς διαμήνυσε ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση της πολιτικής γραμματείας, για να προκαλέσει σχόλια ότι η διαφοροποίησή του οφείλεται στην πικρία της μη εκλογής του στο ευρωκοινοβούλιο, κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.