Την ώρα που η Ελλάδα μεταβάλλεται σε ελκυστικό προορισμό για ξένους τουρίστες και οι αφίξεις αυξάνουν σημαντικά οι Έλληνες αδυνατούν, λόγω κρίσης, να περάσουν τις διακοπές τους στην ίδια τους την πατρίδα.
Περαιτέρω μείωση του χρόνου διακοπών της Ελληνικής οικογένειας διαπιστώνει το ΙΝΚΑ με βάση τα συμπεράσματα πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας. Σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών τα έξοδα των…
15 ημερών αγγίζουν τα 2.700 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, “περισσότεροι από 75 στους 100 ‘Έλληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Δεν θα πάνε ούτε σε εξοχικό καθώς στην ερώτηση εάν θα κάνετε διακοπές φέτος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κύρια απάντηση ήταν: πλάκα μας κάνετε!..”.
Η πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2 Ιουνίου – 16 Ιουνίου 2014, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 791 άτομα. Από τα 791 άτομα μόνο οι 198 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές το 2014.
– Περισσότεροι από εβδομήντα πέντε στους εκατό Έλληνες καταναλωτές 75 στους 100 δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2014.
– Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 75%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 15%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το 25% το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ 5 ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.
Οι Έλληνες διαμένουν:
– σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 40%,
– σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
– σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.
Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί.
Κατά το 2014, θα πραγματοποιήσει:
– 4 ήμερες διακοπές το 40%,
– 7 ημέρες το 25%,
– 10 ήμερες το 20%,
– 15 ήμερες το 13% και
– 20 ήμερες μόλις το 2%.
Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών, εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, – δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων ,επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία) αλλά στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών και η ανεργία.