Στη δημιουργία μίας κοινής αναπτυξιακής τράπεζας και ενός κοινού αποθεματικού ταμείου συμφώνησαν την Τρίτη η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, γνωστές και ως BRICS, κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής της ομάδας στη Βραζιλία.
Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης» θα έχει «δύναμη πυρός» έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας. Σε πρώτη φάση, τα διαθέσιμα κεφάλαια θα ανέρχονται σε $50 δισ. Τα χρήματα θα προέλθουν ισότιμα από τις πέντε χώρες-μέλη.
Έδρα της Τράπεζας θα είναι η Σαγκάη, και ο πρώτος πρόεδρος, πενταετούς θητείας, θα προέλθει από την Ινδία.
Το αποθεματικό ταμείο θα έχει κεφάλαια επιπλέον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα βοηθά αναπτυσσόμενες οικονομίες να αποφεύγουν «βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας». Παράλληλα, θα έχει ως στόχο την «προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» μεταξύ των κρατών-μελών της BRICS, την «ενίσχυση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ασφάλειας», και να «συμπληρώσει υπάρχουσες διεθνείς ρυθμίσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνόδου.
Οι χώρες της ομάδας BRICS, που μετρούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 20% του ΑΕΠ παγκόσμιου ΑΕΠ, συζητούσαν εδώ και χρόνια για αυτό το διττό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά επιδιώκουν να αποτελέσει αντίβαρο στους αντίστοιχους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στους οποίους θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς.
Κατά τη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία μιας ένωσης των κρατών της ομάδας BRICS στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και ένα κοινό απόθεμα καυσίμων, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
«Προτείναμε να συσταθεί μια ενεργειακή ένωση των BRICS. Υπό τη στέγη της, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό απόθεμα καυσίμων και ένα ινστιτούτο για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Πούτιν στους ηγέτες των άλλων κρατών της ομάδας.
«Τα βήματα αυτά θα συμβάλλουν να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μας», πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.
Πηγή: http://www.skai.gr