Στην αριστουργηματική ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι η Μάρλον Μπράντο και η Μαρία Σνάϊντερ ανακαλύπτουν τον έρωτα δίχως αύριο στο μυθικό Παρίσι. Για τις σχέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόϊκα μπορεί να μην υπάρχει “έρωτας δίχως αύριο”, υπάρχει, ωστόσο, η απλή και πεζή πραγματικότητα των επικοινωνιακών αναγκών του Αντώνη Σαμαρά.
Το σχέδιο προετοιμάζεται επιμελλώς εδώ και καιρό. Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός, δηλαδή, ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος αλλά και υπουργοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζουν από εβδομάδες την ανάγκη να μπει τέλος στις επισκέψεις του ελεγκτικού κλιμακίου της τρόϊκας στην Αθήνα.
Αυτό που σχεδιαζόταν ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού. Διότι, με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν και την “ισοδύναμή” της του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής να επιμένουν στην ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού 14,9 δις και να επισημαίνουν την ανάγκη νέου δανεισμού και νέας δανειακής σύμβασης, η τρόϊκα μπορεί να μην έρχεται στην Αθήνα αλλά ο έλεγχος θα παραμείνει, ως φαίνεται, ασφυκτικότατος, πέραν της ευρωπαϊκής “πεπατημένης”.
Η κυβέρνηση διοχέτευσε προ ημερών ότι η επόμενη αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας θα γίνει όχι στην Αθήνα αλλά στο Παρίσι. Η είδηση έτυχε της ανάλογης “επεξεργασίας” και εμφανίστηκε ως η αρχή του τέλους της τρόϊκας. Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, εάν αυτό ήταν κάτι που ζήτησε η τρόϊκα ή όχι.
Σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ελληνικών Αρχών και των επικεφαλής της τρόικας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Αρχών.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβέρνηση ζήτησε να πραγμαοτποιηθεί η συνάντηση στο Παρίσι και όχι στην Αθήνα για να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την εξέλιξη αυτή. Γιατί; Πολλοί λένε διότι ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει από το φθινόπωρο νέα πολιτικά διλήμματα ενόψει, πιθανως, ενός εκλογικού αιφιδνιασμού, και στο πλαίσιο αυτό να μπορεί να ισχυριστεί ότι “έδιωξε την τρόϊκα”.
«Αυτή η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι, γιατί το ζήτησαν οι ελληνικές Αρχές και ευχαρίστως δεχόμαστε το αίτημά τους», δήλωσε ο Τζόναθαν Τοντ. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συνάντηση αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και εφόσον οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να πραγματοποιηθεί εκτός Αθηνών, προτείνοντας το Παρίσι, δεν υπήρχε κανένας λόγος άρνησης.
Πάντως η οδός που θα ακολουθηθεί είναι η μέση, αφού η επόμενη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών θα γίνει στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά θα ακολουθήσει και επίσκεψη στην Αθήνα για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης αξιολόγησης.
Η σύγχυση που προκάλεσαν οι αρχικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, ο οποίος το πρωί της Τρίτης δήλωνε άγνοια για τη συνάντηση του Παρισιού, διαλύθηκε με νεότερη διευκρινιστική δήλωση του ίδιου, που χαρακτήρισε «προπαρασκευαστικό» το ραντεβού στα γραφεία του ΔΝΤ στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Η συνάντηση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη και των άλλων μελών που θα απαρτίζουν την ελληνική αντιπροσωπεία με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι θα έχει, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και δεν θα υποκαταστήσει την επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση προόδου για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Η αξιολόγηση εκτός συνόρων είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει με τους θεσμικούς μας εταίρους» είχε δηλώσει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού για έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και σε συμφωνία που προϋπήρξε με τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας.
«Με δεδομένο ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, δεν θα πρόκειται για έλεγχο, αλλά για αξιολόγηση του προγράμματος και κατά συνέπεια κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία» ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.