Η ραγδαία εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική, και από εκεί σε πολλά σημεία του πλανήτη, έχει θορυβήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει το γεγονός ιδιαζόντως σοβαρό για τη δημόσια υγεία.
Αυτό σημαίνει ότι έχει σημάνει ήδη «κόκκινος» συναγερμός σε όλες τις χώρες που έχουν διαγνωστεί κρούσματα του ιού. Ο ΠΟΑ αναφέρει πως δεν πρέπει να σταματήσουν οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις ή τα ταξίδια στις «επικίνδυνες» χώρες, ωστόσο άπαντες θα πρέπει να είναι σε εξαιρετική κατάσταση ετοιμότητας, καθώς ο ιός έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται ραγδαία και άμεσα.
Αυτή τη στιγμή 932 άτομα έχουν πεθάνει από τον ιό του Έμπολα, εκ των οποίων 282 είναι Λιβεριανοί
Οι οδηγίες
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κάνουν λόγο για διεθνή κρίση, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στην Ελβετία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων.
«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν ”χτυπηθεί” όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Μάργκαρετ Τσαν.
Ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή.
Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας–που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής–είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.
«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.
Ο «κόκκινος» συναγερμός του ΠΟΥ έρχεται καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.
Ομπάμα: Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε το φάρμακο για τον Έμπολα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα. Παράλληλα δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα
«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. «Ο ιός Εμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία».
Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά, είπε.
«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά θα συνεχίσω να αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.
ΠΑΡΕΛΥΣΕ Η ΛΙΒΕΡΙΑ
Δύο εθελοντές της αμερικανικής οργάνωσης Peace Corps απομονώθηκαν και τέθηκαν υπό παρακολούθηση αφού και οι δύο είχαν εκτεθεί σε ασθενή ο οποίος αργότερα πέθανε από τον ιό Εμπολα, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της οργάνωσης.
«Οι εθελοντές δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και έχουν τεθεί σε απομόνωση και παρακολούθηση», είπε.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο εθελοντές αναμένεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μόλις τους δοθεί άδεια να ταξιδέψουν. Νωρίτερα, η ίδια οργάνωση ανακοίνωσε ότι αποσύρει 340 εθελοντές από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, λόγω της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού.
Νωρίτερα, οι αρχές της Λιβερίας ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλα τα σχολεία σε όλη τη χώρα και θέτουν σε καραντίνα πολλές κοινότητες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη χειρότερη επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα που πλήττει τους τελευταίους μήνες τη Δυτική Αφρική.
Μάρτυρες ανέφεραν ότι πτώματα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα παντού καθώς οι αρχές πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Οι υπερπλήρεις κλινικές αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς, ενώ οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη δέχονται απειλές από τους ντόπιους οι οποίοι πιστεύουν ότι ξένοι είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας βοήθειας στη Λιβερία, Κεντάλ Κοφέλντ.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/166111#ixzz39n0oSnTB, 4NEWS.GR