Σταδιακά και ως “πολιτικό ατού” προχωρά η κυβέρνηση στην μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως φάνηκε από χθεσινή σύσκεψη αρμοδίων παραγόντων.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπ. Οικονομικών καταλήγουν στο σενάριο της σταδιακής μείωσης της εντός του 2015, αρχικά κατά 30% τους πρώτους μήνες του έτους και στη συνέχεια -προς το Δεκέμβριο- κατά 20%, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.
Έτσι, η μείωση της έκτακτης εισφοράς μπορεί να φτάσει συνολικά το 50%, στο τέλος του 2015 αν και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στα τέλη του μήνα. Σε χρόνο, πάντως, κατά πολύ μεταγενέστερο από το άμεσο που είχα αρχικώς φανεί και ως ένα προεκλογικό ατού εφόσον η κυβέρνηση αναγκαστεί να προσφύγει σε εθνικές κάλπες.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, στην 79η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα εξαρτηθεί και ο ρυθμός μείωσης φορολόγησης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση του συντελεστών του ΦΠΑ.
Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με την τριμερή θα κριθούν και οι βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πέρα από τις 72.