Η πιθανότητα να αλλάξει, τελικά, γραμμή πλεύσης η κυβέρνηση και να επιδιώξει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πριν τη Σύνοδο Κορυφής άρχισε να διαφαίνεται από χθες το βράδυ, με βάση τις διαρροές που γίνονταν από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου προς τα μέσα ενημέρωσης.
Η εξέλιξη αυτή πιθανώς να συνδυάζεται με κάποια απαίτηση της τρόϊκας να ληφθεί οριστικά η απόφαση για της 5η δόση, κυρίως, όμως, για τον πρόσθετο δανεισμό των 90 δις μέχρι το 2015, μόνο εφόσον έχει επιτευχθεί “συναίνεση” της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και εφόσον το πρόγραμμα έχει γίνει νόμος του Ελληνικού Κράτους.
Παράλληλα, μετά τις εξελίξεις στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί, όπως αφήνουν να εννοηθεί συνεργάτες του, πως δεν θα υπάρξει καταψήφιση του σχεδίου στη Βουλή, διατηρώντας, όμως, ψηλά το εκβιαστικό δίλημμα για εκλογές.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο σταυροδρόμι» και ότι ο ίδιος θα επιμείνει «μέχρι τέλους» στην έκκληση προς τα άλλα κόμματα για συνεννόηση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους υπόλοιπους υπουργούς για την πρόσφατη συζήτηση με τα μέλη του Eurogroup λέγοντάς τους ότι ο κ. Ολι Ρεν επισήμανε ότι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης για το πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας. Με αυτή την τοποθέτηση συμφώνησαν ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ….
Όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του vima.gr και άλλων ιστοσελίδων, οι υπουργοί εξέφρασαν επιφυλάξεις, σε γενικές γραμμές, όμως, αποδέχθηκαν πως είναι θέμα “ζωής ή θανάτου” η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την από κοινού με την αντιπολίτευση διαπραγμάτευση της τελικής φάσης του Μνημονίου ΙΙ αναδεικνύοντας τα σημεία στα οποία συμφωνούν ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, πρότεινε να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση αλλά δεν βλέπει πώς μπορεί να υπερβεί η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο υπουργός Άμυνας επανήλθε λέγοντας ότι θα μπορούσε να επιδιωχθεί μια συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες. Άλλοι υπουργοί όμως όπως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, διαφώνησαν με την άποψη αυτή και επισήμαναν ότι αν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ψηφιστεί έπειτα από τις 23 Ιουνίου ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός δεν πήρε θέση εκείνη τη στιγμή, πάντως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κατατέθηκε χθες στη Βουλή ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία συζήτησης του.
Ο υπουργός Άμυνας πρότεινε επιπλέον να εξηγηθεί στο λαό ότι το Μνημόνιο ΙΙ και τα μέτρα που το συνοδεύουν είναι απολύτως αναγκαία, και ότι πρέπει να συνοδευτούν από ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα είναι αποδεκτό από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης διαφορετικά δεν θα αποδώσουν οι θυσίες. «Πρέπει να μπει ο πάτος του βαρελιού προκειμένου να μην χάνονται οι θυσίες που πέφτουν μέσα», είπε. Πρότεινε ακόμα να λειτουργήσει η κυβέρνηση με το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου υπήρχε μια διυπουργική επιτροπή η οποία συντόνιζε την προσπάθεια.
Το θέμα της επιδίωξης μιας πολιτικής συμφωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα έθεσε με έντονο τρόπο και η κυρία
Άννα Διαμαντοπούλου. «Να επιμείνουμε στη συνεννόηση και σε άλλη μια συνάντηση με τον
Αντώνη Σαμαρά», είπε εκτιμώντας ότι έπειτα από τις συναντήσεις του με ηγετικές προσωπικότητες της ΕΕ ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει καλύτερη αντίληψη των πιέσεων που υπάρχουν και ενδεχομένως να μεταβάλλει τη στάση του.
Η υπουργός Παιδείας πρότεινε να υπάρξει ένα «επιχειρησιακό σχέδιο» για τη συναίνεση με βάση τα 18 σημεία στα οποία συμφωνεί η κυβέρνηση και η ΝΔ.
«Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου στην εισήγηση του. «Ενώ ζητήσαμε και λάβαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αλλάξουμε τη χώρα ριζικά – και αυτός είναι πάντα ο στόχος και η δέσμευσή μας – βρεθήκαμε τελικά να αφιερώνουμε χρόνο, κόπο, πολιτικό κεφάλαιο για να παλέψουμε να σώσουμε την υπόσταση της χώρας μας», πρόσθεσε. Ο Πρωθυπουργός δικαιολόγησε τις πολύωρες συσκέψεις των τελευταίων ημερών παρατηρώντας ότι «οι αποφάσεις ήταν δύσκολες». «Πιστεύω ότι, βρέθηκαν και καλύτερες λύσεις σε προβλήματα και καλύτερες πολιτικές και μακάρι αυτός ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε εμείς, να είχε αποτελέσει τον τρόπο δουλειάς ολόκληρου του πολιτικού συστήματος», σημείωσε.
Επανέφερε το θέμα της συναίνεσης, λέγοντας ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους, μέχρι και την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου από μια ευρύτερη πλειοψηφία. «Ακόμα και τώρα, και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, και μέχρι την οριστική ψήφιση, θα απευθύνω πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας προς όλα τα κόμματα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», είπε. Χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για τη χώρα και επισήμανε ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικό η χώρα μας να εκπέμψει ένα δυνατό μήνυμα ενότητας.
Η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Βενιζέλος, τάχθηκαν ανοιχτά κατά του δημοψηφίσματος, ζητώντας να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και να είναι σαφές για τι είδους δημοψηφίσματα μιλάει. Επίσης, έθεσαν το ερώτημα ποιό θα ήταν το δίλημμα του δημοψηφίσματος σήμερα και ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών ετοίμασε ένα προσχέδιο για τη διαδικασίας διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, το οποίο μοιράστηκε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Στις εκρηκτικές συνθήκες που δημιουργούνται στην κοινωνία αναφέρθηκαν αρκετοί υπουργοί. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι η οικονομική κρίση γίνεται πολιτική και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη. «Επειδή αυτό το κλίμα προκαλεί και κρίση διακυβέρνησης θα πρέπει να προβούμε άμεσα σε αλλαγές θεσμικές και πολιτειακές», είπε. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να εμπνεύσει η κυβέρνηση ελπίδα και εμπιστοσύνη στον κόσμο για αυτό που κάνει. «Να μην κυριαρχήσει ο φόβος και ο πανικός, γιατί ο πανικός οδηγεί σε τυφλές αντιδράσεις, αντικοινοβουλευτισμό ακόμα και εκρήξεις βίας».
Ο κ. Δ. Ρέππας, είπε ότι «δεν μπορούμε να πορευόμαστε με το καθημερινό άγχος του υπέρογκου χρέους. Χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Έχοντας διασφαλίσει μια άλλη μορφή διοίκησης με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς να αναδιαπραγματευτούμε με πολιτικά κριτήρια το χρέος της χώρας». Ο κ. Ν. Σηφουνάκης σημείωσε ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ότι χρειάζεται μεγάλη επιμονή και μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης.
Κατά της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση τάχθηκαν οι υπουργοί Λούκα Κατσέλη, Π. Γερουλάνος, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να θεσπιστεί «πάση θυσία» το αγροτικό πετρέλαιο. Άλλοι υπουργοί πρότειναν να μειωθεί το αφορολόγητο μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
Η χθεσινή συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο είχε και άρωμα ανασχηματισμού. Τουλάχιστον αυτή η εντύπωση δημιουργήθηκε σε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους όταν ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καίριες θέσεις και πρόσωπα από άλλους χώρους πέρα από τα κόμματα, αλλά κυρίως όταν επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται δομικές αλλαγές για να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.