ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΝΓΚΑΡΝΤ
Συναινετικό διαζύγιο με την τρόικα επιθυμεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο και να προχωρήσει με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την στήριξη των δανειστών.
Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, χθες προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον η Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας εάν επιθυμεί την έξοδο από το μνημόνιο αλλά υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρξει μία προληπτική στήριξη. «Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ και συνέχισε: «Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη» πρόσθεσε.
Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (εννοώντας δανειστών με την Ελλάδα), αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της». Είπε ακόμη: «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».
Το θέμα προκαλεί έντονες συζητήσεις στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να αποδεσμευθεί από το μνημόνιο αλλά να βγει στις αγορές σε κλίμα σταθερότητας και με τα εύσημα των δανειστών, προκειμένου να καταφέρει να δανειστεί.
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg εξήγησε ότι ο τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».
Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία. «Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής στο καυτό ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις διαπραγματεύσεις. «Πολλά ακούγονται για το χρέος τις τελευταίες ημέρες. Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει» τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Παράλληλα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρώνοντας – ακόμη και με σημαντικό πολιτικό κόστος – μεταρρυθμίσεις που έκρινε αναγκαίες για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε και στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται. «Διαπραγματεύτηκε και διαπραγματεύεται με τεκμηριωμένα επιχειρήματα όποτε έκρινε και κρίνει ότι το κόστος δεν ήταν ανάλογο του μελλοντικού οφέλους για την οικονομία. Έδειξε στους επίσημους δανειστές ότι μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της» υπογράμμισε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Πηγή: real.gr