Τελικά και ενώ όλοι ανέμεναν ότι η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε επιπλέον ψήφους, αυτό δεν κατέστη εφικτό αφού οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές προτίμησαν το καταφύγιο του…”παρών” ή του “όχι” με…υποσχετική. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η αναμονή βελτίωσης του πολιτικού κλίματος οδήγησαν τους περισσότερους να μεταθέσουν χρονικά μια ενδεχομενη στηριξη στην κυβέρνηση στην προεδρική εκλογή.
Γι αυτό και ο πρωθυπουργός κατόρθωσε, τελικά, να προσμετρήσει μία μόνο επιπλέον ψήφο στην κυβερνητική πλειοψηφία, αυτή του κ. Νικήτα Κακλαμάνη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι επειδή δεν σημειώθηκαν απώλειες και …κλείνουν το μάτι εκτιμώντας ότι κάποιοι εκ των ανεξαρτήτων που ψήφισαν “όχι” θα πουν “ναι” στην προεδρική εκλογή.
Την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής επιβεβαίωσε η κυβέρνηση λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, έπειτα από σφοδρή τριήμερη πολιτική σύγκρουση, που κορυφώθηκε την τελευταία ημέρα με τη μάχη των πολιτικών αρχηγών.
Την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση επιβεβαίωσαν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «ΟΧΙ» ψήφισαν 131 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τη Χρυσή Αυγή και την πλειοψηφία των ανεξάρτητων.
«Παρών» δήλωσαν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ενώ επέλεξε να απέχει από τη διαδικασία ο κ. Γιώργος Νταβρής.
Απόντες -οι οποίοι ανήλθαν συνολικά σε 12 βουλευτές- ήταν οι οκτώ προφυλακισμένοι βουλευτές, ο κ. Γιώργος Σταθάκης και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι όμως με επιστολή τους (σ.σ. δεν προσμετράται ως επιστολική ψήφος) δήλωσαν ότι θα καταψήφιζαν την κυβέρνηση.
Απών ήταν επίσης και ο πρώην βουλευτής της ΧΑ, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η απουσία του ήταν συνειδητή.
Αποχωρώντας από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε σήμερα δεν θα διαψευστούν, οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν».
Συμπλήρωσε, δε, απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία, ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2016».