Ευθεία αμφισβήτηση της κυβερνητικής στρατηγικής για έξοδο από το μνημόνιο μέσω δανεισμού από τις διεθνείς αγορές πραγματοποιεί το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στην νέα του τριμηνιαία έκθεση Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2014.
Οι συντάκτες του κειμένου υποστηρίζουν ότι το ζήτημα του «τέλους των μνημονίων» όπως τίθεται από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί «ανεδαφικές προσδοκίες» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι «η ελληνική επιλογή «έξοδος στις αγορές, όχι νέο πρόγραμμα» δεν στηριζόταν «σε μια ρεαλιστική εκτίμηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος».
Εκτιμούν δε πως όποια λύση και αν τελικά επιλεγεί, η έξοδος στις αγορές ή το αγκυροβόλιο του ΕΜΣ (π.χ. μέσω μια προληπτικής γραμμής πίστωσης ή με απευθείας δανεισμό) «θα συνοδεύεται από στενή εποπτεία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, πράγμα που συχνά παραβλέπει η δημόσια συζήτηση».
Πέραν αυτών, στην έκθεση ασκείται κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει διαμορφωθεί εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά «το τρέχον μνημόνιο», υποστηρίζουν ότι η επιτευχθείσα μακροοικονομική ισορροπία είναι «εύθραυστη» και οι διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ακόμα μακριά.
Προβληματισμός εκφράζεται και ως προς το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους λόγω των «σχεδιασμών και ανασχεδιασμών που δεν έχουν τέλος» της πολιτικής φορολογικών εσόδων ενώ για την μεταρρυθμιστική πολιτική αναφέρεται «η εντύπωση που έχουμε είναι ενος εργοταξίου οπου το έργο προχωρεί χωρίς αποσαφηνισμένο σχέδιο ή είναι υπο συνεχή διαπραγμάτευση και δεν τελειώνει ποτέ».