Αποφασισμένη να κλιμακώσει την προκλητικότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και να την επεκτείνει με “χειρουργικές” κινήσεις στο Αιγαίο, στο πλαίσιο μιας συνολικής αμφισβήτησης των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων τους προχωρά η Άγκυρα.
Την απόφαση της Άγκυρας να διατηρήσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και να συνεχίσει τις σεισμογραφικές έρευνες, κάνοντας, μάλιστα, παράλληλη αναφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διακήρυξε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».
Και αυτό, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά απέρριψε πρόταση του ΟΗΕ να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ για τρεις μήνες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Την πρόταση για απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ φέρεται να μετέφερε στην Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος είχε στην τουρκική πρωτεύουσα σειρά επαφών, στο πλαίσιο προσπάθειας να εκτονωθεί η κρίση και να επαναληφθούν οι συνομιλίες.
Καθώς φαίνεται, ωστόσο, εισέπραξε την άρνηση της τουρκικής πλευράς.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Αϊντε εργάζεται πάνω σε μια φόρμουλα για την κατανομή των εσόδων από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να έχει επαφές σε Αθήνα και Λευκωσία, με στόχο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει περαιτέρω την προκλητική στάση της, καθώς στο γραπτό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται αναφορά στην απόφαση να συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα συγκεκριμένα σημεία στην ανακοίνωση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν «απάντηση» στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, από την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι απειλείται και έχει καταστήσει σαφή την ενόχλησή της.
Πάντως, η αναφορά στην ίδια πρόταση σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και κυπριακή ΑΟΖ επιτείνει τον προβληματισμό για ενδεχόμενες κινήσεις περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, με τη μετακίνηση της ερευνητικής δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός» σε άλλες περιοχές.