«Έχουμε πέντε εβδομάδες μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για να κλείσει η διαπραγμάτευση και αυτό σημαίνει πίεση για εμάς αλλά και πίεση και για τους δανειστές για να υπάρξει συμφωνία» έλεγε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας μετά την συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.
Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκε η τρέχουσα αξιολόγηση από την Τρόικα και η νέα σχέση που θα έχει από τον Ιανουάριο η χώρα μας με τους δανειστές. Εκεί επαναβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στην προληπτική γραμμή στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προληπτικής στήριξης ECCL (Enhanced Condition Credit Line), με μια πιο «χαλαρή» εποπτεία αλλά και με ειδικό ρόλο του ΔΝΤ.
«Δεν μιλάμε για νέο Μνημόνιο» έλεγε Έλληνας αξιωματούχος που μετείχε στη συνεδρίαση. «Μιλάμε για αλλαγή της σχέσης με τους δανειστές. Τα 11,4 δισ. που περίσσεψαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάνε στην προληπτική γραμμή στήριξης. Η συζήτηση αφορά λεφτά που υπάρχουν και θα τα χειρίζεται ο ECCL, δεν πρόκειται για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, κανείς δεν μίλησε σήμερα για δημοσιονομικό κενό ή “τρύπα” στο 2015» τόνιζε η ίδια πηγή
Όσο όμως πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων, αυξάνεται η πίεση των δανειστών στην κυβέρνηση για να δεχθεί να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα και να κάνει υποχωρήσεις στους όρους της εποπτείας από το 2015 και μετά.
Πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ξεκάθαρα στον Γκίκα Χαρδούβελη πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τις θέσεις που παρουσίασε η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό δεν ορίστηκε και συγκεκριμένη ημερομηνία επανόδου της Τρόικα.
Το μήνυμα για μία γρήγορη συμφωνία με την Τρόικα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανέλαβε να παίξει και πάλι τον ρόλο του …«τσομπανόσκυλου» για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι «πρέπει πρώτα να κλείσει αυτή η αξιολόγηση και μετά θα υπολογίσουμε τι χρειάζεται να γίνει από το 2015 και τι γίνεται με τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο κύριος Ντάισελμπλουμ επιμένει έτσι να πιέζει την Αθήνα, προκαλώντας σύγχυση (και στις αγορές) για το αν θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρότι η συζήτηση είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε εκτενώς την περασμένη εβδομάδα στο euro-working group.
«Ενώ τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στην Τρόικα συνιστούν σημαντική πρόοδο, πρέπει να γίνουν περισσότερα και ευχόμαστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο», τόνισε ο πρόεδρος Ντάιζελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ, δείχνοντας ότι θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που δέχεται η Αθήνα και θυμίζοντάς της ότι πρέπει να τελειώνει σύντομα με τα προαπαιτούμενα.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει, δεν υπάρχει τίποτα. Γι’ αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο να τελειώσει η αξιολόγηση. Ετσι θα γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου και δεν θα υπάρξει κενό».
Μάλιστα, χαρακτήρισε ουσιαστικά ανεπαρκείς τις προτάσεις που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά προς την τρόικα για την υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ένα πακέτο περαιτέρω μέτρων, αλλά απομένει να γίνουν πολλά».
Στην… γραμμή Ντάισελμπλουμ κινήθηκε και ο νέος κοινοτικός Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι οι επικεφαλής της τριμερούς θα επιστρέψουν στη χώρα μας «πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας», ενώ επανέλαβε ότι ως το τέλος του μήνα θα επισκεφτεί και ο ίδιος την χώρα μας.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του Μνημονίου ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να επισπεύσει τις ενέργειές της, δηλαδή την εφαρμογή του Μνημονίου, προκειμένου να μην υπάρξει κενό μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως πριν το τέλος εβδομάδος θα έρθει η Τρόικα στην Αθήνα -και στο τέλος του μηνός και ο ίδιος.