Ένας ευρύς ανασχηματισμός που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις πολιτικής επανεκκίνησης ώστε να κερδηθεί χρόνος και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και, έτσι, να σταλλούν θετικά μηνύματα στην τρόϊκα και τις αγορές, αποτελεί τον βασικό στόχο του πρωθυπουργού μετά από μία δύσκολη εβδομάδα που δοκίμασε τις αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας και της κυβέρνησης.
Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να δημιουργήσει μία κυβέρνηση “ευρείας αποδοχής”, με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών, αν και, προσώρας, έχει συναντήσει κλειστές πόρτες από αρκετές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν αυτή την αλλαγή.
Σοβαροί τραπεζίτες απάντησαν αρνητικά στις κρούσεις συνεργατών του πρωθυπουργού, ενώ ακόμα και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος που αποτελούσε ισχυρό χαρτί για μία τέτοια επικοινωνιακή κίνηση, λέγεται ότι ξανασκέπτεται εάν πρέπει να εξαντλήσει το απόθεμα αξιοπιστίας που δημιούργησε σταδιακά από τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδας, μέχρι την αντιπροεδρία της ΕΚΤ.
Το βέβαιο είναι πως οι μέρες του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπ. Οικονομικών είναι μετρημένες (επί της ουσίας θα φέρει προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο για να το υλοποιήσει ο διάδοχός του…) και δύο πρόσωπα συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στη θέση του, εφόσον συνεχίσει να αποφεύγει την “ηλεκτρική καρέκλα” ο κ. Παπαδήμος.
Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Διαθέτει το πολιτικό βάρος, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά και την ικανότητα να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην τρόϊκα και τις αγορές. Βεβαίως, για να του “χρυσώσει το χάπι”, ο πρωθυπουργός υπόσχεται στον κ. Βενιζέλο την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, επειδή, κατά βάθος, γνωρίζει πως διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Κ.Ο και, ως εκ τούτου, μπορεί να καθησυχάσει τους “αγανακτισμένους” βουλευτές.
Από πληροφορίες της anatropi2020, πιθανότερη εξέλιξη είναι ο πρωθυπουργός να εισπράξει την άρνηση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος θα αποφύγει να εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, δεδομένου ότι γνωρίζει πως οι πολιτικές αντοχές του κ. Παπανδρέου είναι, πλέον, μειωμένες και μετά από μία εκλογική ήττα θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα διαδοχής.
Το άλλο πρόσωπο που συγκεντρώνει πιθανότητες να αντικαταστήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης. Κι εκείνος, όμως, γνωρίζει πως αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μία σύντομη πορεία προς το πολιτικό του τέλος.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως η αντικατάσταση του κ. Παπακωνσταντίνου αποτελεί “δυσεπίλυτο πρόβλημα με ανεξέλεγκτες μεταβλητές”. Είναι βέβαιο πως μία πολιτικά ασταθής κυβέρνηση, ούτε το Μεσοπρόθεσμο θα κατορθώσει να υλοποιήσει, ούτε να επαναφέρει την ισορροπία στο εσωτερικό του κόμματος…
Από την άλλη, η αντίστροφη μέτρηση για την κατάληξη των διαδικασιών που οδηγούν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και τις πολιτικές εξελίξεις που συνδυάζονται με αυτό, αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα.
Επειτα από την κατάθεση του σχεδίου την προηγούμενη Πέμπτη, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις και επιφυλάξεις δικών της βουλευτών, αλλά και με το διπλό μέτωπο, το οποίο σχηματίζουν από τη μία πλευρά οι πολίτες που συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες στις πλατείες και από την άλλη η αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσων.
Παρατηρούν το κλίμα και στη ΝΔ
Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου παρατηρούν τις τάσεις που αναπτύσσονται και εκδηλώνονται (έστω δειλά) στο εσωτερικό της ΝΔ υπέρ της συνεννόησης και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, με την ελπίδα να έχει δημιουργηθεί έως και τη Σύνοδο Κορυφής ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό.