«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένει το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα προτείνει την καταβολή μειωμένων συντάξεων σε όσους θα συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2015, την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της βασικής και κατώτατης σύνταξης στα τουλάχιστον 20 έτη από τα 15 που είναι σήμερα.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ημερησία», οι εκπρόσωποι των δανειστών προτείνουν την εξάλειψη των μη ανταποδοτικών παροχών, όπως τα «μπόνους» σε συντάξεις και το ΕΚΑΣ, με τη μορφή του «συμπληρώματος» της σύνταξης τουλάχιστον με τα κριτήρια τα οποία ισχύουν σήμερα.
Τα παραπάνω μέτρα προτάθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ως εναλλακτικά της μείωσης στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που η κυβέρνηση αποκλείει για πολιτικούς, κοινωνικούς αλλά και δημοσιονομικούς λόγους, αφού τυχόν νέα μείωση θα περιόριζε τα έσοδα από τις παρακρατούμενες εισφορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόνο από τις περικοπές που γίνονται στις σημερινές συντάξεις το ΙΚΑ θα έχει το 2015 έσοδα 700 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα που προτείνουν οι Τροϊκανοί, είναι μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση στο δημοσιονομικό κενό που κατά αυτούς φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για νέες προσαρμογές εντάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας:
Η μείωση των νέων συντάξεων οι οποίες, παρά τις μειώσεις των μισθών που έχουν γίνει, θα υπολογίζονται από το 2015 για το τμήμα της ασφάλισης έως το 2010 σε υψηλότερες αποδοχές (από την 1/1/2011 όλοι ακολουθούν το νέο τρόπο υπολογισμού της βασικής + αναλογικής σύνταξης με χαμηλότερα και ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης). Τα σενάρια που έχουν συζητηθεί προβλέπουν είτε περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων, είτε τον υπολογισμό τους, για όλους, με τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
Η μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής επιδότησης. Στα 486 ευρώ που αντιστοιχούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το 30% επιδοτείται (οι εισφορές που έχουν καταβληθεί θα έδιναν σύνταξη 343 ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ η κατώτατη σύνταξη, φτάνει τα 768,04 ευρώ (548,04 ευρώ + το «μπόνους» των 220 ευρώ που ισχύει για όλους του προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ).
Η καταβολή υποδοχής της κατώτατης όσο και της βασικής – εγγυημένης από το κράτος – σύνταξης των 360 ευρώ με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης, αντί των 15. Η κατώτατη σύνταξη για νέους συνταξιούχους θα μπορούσε, ακόμη, να είναι μικρότερη (με βάση το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, δηλ. 26,18 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη περιορίζεται στα 392,70 ευρώ, δηλ. 26,18 ευρώ x 15) από 486 ευρώ σήμερα.
Η αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και η καταβολή του με τα κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Επίσης, το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει «πάγωμα» των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα και μετά το 2016 και ενοποιήσεις των βασικών λειτουργιών των Ταμείων, ενώ σύγκλιση φέρεται υπήρξε για τις αλλαγές σε, απεργιακό νόμο, λοκ άουτ και συνδικαλιστικές άδειες. Το ΔΝΤ φέρεται να εμμένει για τις ομαδικές απολύσεις.
Πηγή:iefimerida.gr