13 ΔΙΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ
Ως “τέλεια καταιγίδα” περιγράφουν ξένοι αναλυτές την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο σε τρεις μέρες -μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών- έχασε περίπου 13 δισ ευρώ. ΌΠως περιγράφει το newmoney.gr, κάποια long only funds και ορισμένα emerging funds κάνουν τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αλλά αυτό δεν αρκεί σε μια ρηχή αγορά όπως η Αθήνα. Εφόσον δεν υπάρχουν «ισχυρά» χέρια, τότε η κατάρρευση είναι εύκολη.
Mέσα σε τρεις συνεδριάσεις η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχασε 12,9 δισ. ευρώ καθώς την περασμένη Δευτέρα το χρηματιστήριο κόστιζε 63,9 δισ. ευρώ και τώρα η αξία των εταιρειών έχει κατέλθει στα 51 δισ. ευρώ.
Μεγαλύτερη η ζημιά στις τράπεζες καθώς από τα 26, 5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση είναι μόλις 20,3 δισ. ευρώ.
Το κλίμα αυτό στο χρηματιστήριο και γενικότερα τις αγορές επικαλείται, άλλωστε, και η κυβέρνηση για να επισημάνει τον κίνδυνο εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά τους, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν φυσιολογική αυτή την εξέλιξη και επισημαίνουν ότι το κλίμα θα αποκατασταθεί μετά το πέρας της σύντομης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας.
Είναι, όμως, ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών με περίπου βέβαιη μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή εδώ και αρκετούς μήνες. Κι αυτό δεν δικαιολογεί την βίαιη αντίδραση των επενδυτών.
“Υπερβολική” χαρακτηρίζουν, ωστόσο, άλλοι ξένοι αναλυτές την αντίδραση της αγοράς, αναφέροντας πως το πολιτικό ρίσκο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι δυσανάλογο με τη “σφαγή” που σημειώθηκε το τελευταίο τριήμερο στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις μετοχές να υποχωρούν σχεδόν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
“Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο, έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τώρα τής απομένει μόνο να λύσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Τα ρίσκα είναι μεν σοβαρά, αλλά υπάρχει μια μεγάλη υπερβολή. Η χώρα έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα είναι σε θέση να βάλει στη θέση του το τελευταίο κομμάτι”, ανέφερε στο CNBC ο επικεφαλής ανάλυσης αγορών της AvaTrade, Naeem Aslam.
Η ανησυχία, σημειώνει το CNBC, έγκειται στο ότι ο υποψήφιος του Σαμαρά για τον προεδρικό θώκο, Σταύρος Δήμας, θα αποτύχει να συγκεντρώσει τον ελάχιστο αριθμό ψήφων που απαιτείται. Εάν συμβεί αυτό, η χώρα θα πάει σε εκλογές και – όπως δείχνουν τα γκάλοπ – θα επικρατήσει ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ.
“Η αντίδραση της αγοράς εν μέσω του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας, είναι υπερβολική. Ήδη υπήρχε αβεβαιότητα στους επενδυτές, υπό την έννοια ότι δεν γνωρίζαμε αν θα έβγαινε Πρόεδρος τον Μάρτιο και αν λόγω αυτού θα είχαμε ή όχι εκλογές, αλλά τώρα η κατάσταση έχει ξεφύγει”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος.
Με την παραπάνω αναφορά, ο κ. Μποτόπουλος, σημειώνει το CNBC, θέλει να πει ότι οι προοπτικές για τη ΝΔ ήταν ήδη δυσοίωνες, ακόμα και πριν τις ανακοινώσεις Σαμαρά για την προεδρική εκλογή.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές είναι μια τυχόν επανάληψη της κρίσης του 2010, οπότε και το selloff στην Ελλάδα επεκτάθηκε και στα ομόλογα άλλων κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
“Η Ελλάδα από μόνη της δεν θα ‘πρεπε να επηρεάζει τους υπόλοιπους από εμάς (δηλ. τις διεθνείς αγορές), ωστόσο γίνονται περισσότερες πωλήσεις ισπανικών, πορτογαλικών και ιταλικών ομολόγων”, σημειώνει ο Peter Boockvar, επικεφαλής ανάλυσης του Lindsay Group.
Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών εκτινάχθηκαν πάνω από το 9% την Πέμπτη, αλλά οι ελπίδες για αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, αναμένεται να σταματήσουν την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα άλλων κρατών της ευρωπεριφέρειας, λένε οι αναλυτές.
Ο Aslam της AvaTrade θεωρεί ότι υπάρχει και η καλή πλευρά της ελληνικής πολιτικής αστάθειας και λέει ότι μπορεί να αποτελεί “ευκαιρία αγοράς”. “Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο το 2010. Αν επανέλθει η ίδια κυβέρνηση, αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία. Το επόμενο έτος θα εισρεύσουν πολλά χρήματα στην Ελλάδα που εμείς θα αγοράσουμε μέσω της αγοράς μετοχών”, ανέφερε.
Πηγή: newmoney.gr