Στο αρχείο τίθενται οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη περί απόπειρας δωροδοκίας του, με απόφαση του εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, που διενήργησε την έρευνα, μετά τα όσα ανέφερε περί δωροδοκίας του ο βουλευτής.
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής είχε καταγγείλει πως ο ιδιώτης Γιώργος Αποστολόπουλος επιχείρησε να τον εξαγοράσει, για να δώσει θετική ψήφο στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου και τη συγκατάθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ισίδωρου Ντογιάκου, δεν συντρέχει λόγος άσκησης ποινικής δίωξης κατά του Γιώργου Αποστολόπουλου.
Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν αίρεται το τηλεφωνικό απόρρητου του κ. Αποστολόπουλου, ο οποίος κατά την εκδοχή του κ. Χαϊκάλη λειτούργησε ως μεσάζων.
Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το οπτικοακουστικό υλικό που προσκόμισαν στην Εισαγγελία οι κύριοι Καμμένος και Χαϊκάλης.
Στο πόρισμά του, ο εισαγγελέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος, ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη».
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η βασιμότητα της καταγγελίας δεν προκύπτει, μεταξύ άλλων, και γιατί στη συνάντηση που είχε στο ξενοδοχείο Plaza o βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης με τον Γιώργο Αποστολόπουλο, ο τελευταίος είχε και αυτός παγιδεύσει το χώρο με τοποθέτηση συσκευής καταγραφής ήχου κάτω από το τραπέζι.
Επίσης, κατά τον εισαγγελέα, στη συνάντηση αυτή ο Γ. Αποστολόπουλος είχε τοποθετήσει κάμερα σε ανιχνευτή φωτιάς στην οροφή και ακόμη είχε τοποθετήσει ένα δικό του ζευγάρι ατόμων σε επιλεγμένη θέση, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τη συνάντηση.
Κατά τον εισαγγελέα, προκαλεί ακόμη δικονομική και ουσιαστική απορία, το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής Π. Χαϊκάλης, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Χαϊκάλης με τον Γ. Αποστολόπουλο, δεν προσήλθαν ούτε στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, για να καταγγείλουν την παγίδευση και να γίνουν συλλήψεις στο πλαίσιο του Αυτοφώρου.
Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα, από τα στοιχεία αυτά, αλλά και από το σύνολο της έρευνας, προέκυψε πως μέχρι τις 18:15 της 12ης Δεκεμβρίου τόσο η Εισαγγελία Εφετών και ο προϊστάμενός της, κ. Ντογιάκος, όσο και η αστυνομία, δεν γνώριζαν τα στοιχεία ταυτότητας του προσώπου που έπρεπε να προσεγγίσουν και το οποίο θα επισκέπτοταν το βουλευτή των ΑΝΕΛ στο σπίτι του.
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η αστυνομία έμαθε επίσημα τα στοιχεία του Γ. Αποστολόπουλου στις 20:10 το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου, όταν ο Π. Χαϊκάλης τα έδωσε στη ΓΑΔΑ.
«Έτσι πιθανολογείται σφόδρα ότι η μη προσέλευση του Γ. Αποστολόπουλου στην οικία του Π. Χαϊκάλη, δεν οφείλεται σε διαρροή από υπηρεσιακούς παράγοντες για τον απλούστατο λόγο ότι πριν από τις 18:15 της ημέρας εκείνης, ουδείς εκ των εισαγγελέων και των αστυνομικών, γνώριζε τα στοιχεία του προσώπου» επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος στο επτασέλιδο πόρισμά του.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το ραντεβού του κ. Χαϊκάλη με τον κ. Αποστολόπουλο, ήταν προγραμματισμένο για τις 18:00 της 12ης Δεκεμβρίου.
Αναλύοντας το σκεπτικό του, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχίζει: «Η μη προσέλευση του κ. Αποστολόπουλου στην οικία του Παύλου Χαϊκάλη, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γ. Αποστολόπουλος ουδέποτε είχε αληθή και σπουδαία πρόθεση εμφάνισης και προσφοράς του χρηματικού ποσού προς τον κ. Χαϊκάλη».
Ακόμη, κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, δεν είναι λογικό ο δράστης ενός σοβαρότατου κακουργήματος, όπως είναι η δωροδοκία βουλευτού, να «προσλαμβάνει» αυτόπτες μάρτυρες που θα παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, να τους εγκαθιστά σε περίοπτη θέση, ώστε να παρακολουθούν τα πάντα και, το σημαντικότερο, να τοποθετεί συσκευή παρακολούθησης κάτω από το τραπέζι, να αυτοπαγιδεύεται δηλαδή, και να εγκαθιστά και κάμερα, ώστε να καταγράφει το έγκλημα.
Εξάλλου, ο εισαγγελέας παρατηρεί ότι ο Παύλος Χαϊκάλης είχε έντονη ανησυχία προσερχόμενος στις 6 Δεκεμβρίου ενώπιόν του, επισημαίνοντας με έμφαση το φόβο του και την ανησυχία του, μήπως προλάβει κάποιος και δημοσιοποιήσει υλικό, από το οποίο μπορεί να προκύπτει δική του ενοχή.
Για ό,τι αφορά τώρα το αίτημα που κατέθεσε η κυρία Έλενα Τζούλη νωρίς σήμερα το πρωί για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γιώργου Αποστολόπουλου, ο εισαγγελέας ζητά την απόρριψή του και επειδή δεν συντρέχει περίπτωση διαρροής πληροφοριών από υπηρεσιακούς παράγοντες.
Επιπλέον, επισημαίνει ο εισαγγελικός λειτουργός ότι η πλευρά Χαϊκάλη ζήτησε άρση απορρήτου, χωρίς να διευκρινίζει για ποιους λόγους το ζητά.
Ακόμη, στο πόρισμα τονίζεται ότι σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν ήταν αρμόδιο να επιληφθεί του αιτήματος του κ. Χαϊκάλη το δικαστικό συμβούλιο, αλλά ο εισαγγελέας που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, δηλαδή ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Τέλος, αρμόδιες εισαγγελικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας μιας νέας, δεύτερης έρευνας, που αυτή τη φορά θα αφορά στον τρόπο απόκτησης του υλικού (που είναι προϊόν υποκλοπής) που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα.
ΣΥΡΙΖΑ: Εύλογα ερωτήματα για την παραπομπή της υπόθεσης στο αρχείο
Ερωτηματικά διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σκεπτικό της αρχειοθέτησης της υπόθεσης Χαϊκάλη.
Όπως τονίζει η Κουμουνδούρου, «η παραπομπή στο αρχείο της υπόθεσης χωρίς προηγουμένως να έχει διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων, γεννά εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ορθότητα και την σκοπιμότητα της απόφασης», ενώ παράλληλα υπήρχε «ομολογημένη απόπειρα χρηματισμού βουλευτή».