Όταν η χειρότερη, χρηματιστηριακά χρονιά, έχει τελειώσει με δυο χρηματιστηριακά κραχ ( 9 Δεκεμβρίου -12,78%) και την περασμένη εβδομάδα (ενδοσυνεδριακά έως 11,30%), οι επενδυτές, εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν την ψυχολογία για να ακολουθήσουν την αγορά, όσα κεφάλαια κι αν επενδύουν. Η Αθήνα έχασε 37,5% από τα υψηλά του Ιουνίου 2014 όταν ο Δείκτης βρισκόταν στις 1322 μονάδες, ενώ από την αρχή του χρόνου η πτώση διαμορφώθηκε στο 28,9%. Η κατάρρευση,όμως, των τιμών ήταν περισσότερο δραματική με επίκεντρο τις τράπεζες, καθώς η πτώση έφθασε στο 66% (Eurobank).
To χειρότερο, όλων, ήταν ότι ενώ το πολιτικό σύστημα, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τραπεζίτες έδρασαν πρώτη φορά προληπτικά και ανακεφαλαιοποίησαν επιτυχώς τις τράπεζες με 8,5 δισ. ευρώ, στη συνέχεια όλα γκρεμίστηκαν εξαιτίας του ίδιου πολιτικού συστήματος. Το πάθημα δεν έγινε μάθημα, όπως λένε.
Τι μας λένε τα κραχ
Στις 9 Δεκεμβρίου 2014 το κραχ ήταν το μεγαλύτερο από το 1987 με πτώση του ΧΑ κατά 12,78% ενώ ακολούθησε άλλο ένα με πτώση έως και 11,30% το οποίο στην συνέχεια ήταν από τα πιο δυνατά γυρίσματα με κλείσιμο 4,91%. Αιτία των κραχ είναι η κυριαρχία σε μια εντελώς ρηχή -τραπεζοκεντρική – αγορά στην οποία απουσιάζουν τα ισχυρά τοπικά κεφάλαια, όπως Αμοιβαία, Επενδυτικές. Οι ξένοι επενδυτές που δεν θέλουν να πιάσουν «το μαχαίρι που πέφτει» όπως συνηθίζουν να λένε, αποχωρούν γιατί δεν θέλουν να είναι μέσα σε μια αγορά με υψηλή μεταβλητότητα. «Προτιμούμε να αγοράσουμε υψηλότερα παρά να εγκλωβιστούμε σε μια αγορά που θα οδηγηθεί χαμηλότερα» λέει ιδιοκτήτης ελληνικού Fund που επενδύει από το 2012 στην Ελλάδα.
Γιατί οι επενδυτές πρέπει να αποφύγουν την μεταβλητότητα
Σε μια αγορά η οποία έχει μπροστά της βουλευτικές εκλογές μπορούν να δράσουν μόνο long only Funds (μακροπρόθεσμοι λ.χ Wellington, Fidelity, Green light Capital ) και ισχυρά κερδοσκοπικά Hedge Funds – πολλά από τα οποία φυσικά δεν έφυγαν αναίμακτα από την Ελλάδα. Έγραψαν ζημιές, όπως μαρτυρά και η ένταση των πτώσεων. Η πρώτη κατηγορία επενδυτών, όπως το Wellington, το Green Light Capital διαθέτουν τα κεφάλαια να περιμένουν, να αποκτήσουν φθηνές μετοχές. Με κεφάλαια υπό διαχείριση 891 δισ. δολάρια, το Wellington δεν θα πάθει τίποτα απολύτως όταν αγόρασε το 5% της Alpha bank σε τιμές χαμηλότερα από την αύξηση κεφαλαίου του 2014. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μόνο αγοράζουν και δεν πουλάνε. Για παράδειγμα, το Silchester Fund που κατέχει το 13% της ΔΕΗ κατέχει το ίδιο ποσοστό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πούλησε ή αγόρασε μετοχές της ΔΕΗ κατά τις μεγάλες αναταράξεις. Εξάλλου, ως επαγγελματίες διαθέτουν τα εργαλεία (hedging) για την προστασία των θέσεων τους. Μέσα σ αυτό το περιβάλλον και μετά τα χρηματιστηριακά κραχ, οι Έλληνες επενδυτές θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουν να εμπλακούν με μια υψηλή μεταβλητότητα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι η άμυνα, δηλαδή η κατοχή μετοχών που δίνουν μερίσματα. Όταν τις αγοράζεις φθηνότερα, τότε υπάρχει και η ευκαιρία για κέρδη.
Πηγή: protothema.gr, newmoney.gr