«Οι εκλογές θα δείξουν εάν η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση θα λειτουργήσει πολιτικά ή όχι. Φυσικά, η πιθανότητα να γίνουν εστία ανάφλεξης και πολιτικής αναταραχής είναι πιθανή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία», συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας ότι η Αριστερά προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στις δύο χώρες.
Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι στην ουσία πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του status quo, δηλαδή της δημοσιονομικής λιτότητας και της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.
«Η επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική προς την Ελλάδα, και η πολιτική του Σαμαρά, είναι στην ουσία η αναγνώριση του προβλήματος χρέους και η αναβολή του αναπόφευκτου», τονίζει.
«Είναι η πολιτική του επιμηκύνουμε τα δάνεια και παριστάνουμε ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι οι στρατηγικές αυτές έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, εξαιτίας και της πτώσης του πετρελαίου, τότε αυτό θα σπρώξει το ελληνικό χρέος στο χείλος του γκρεμού», προσθέτει ο Münchau.
“Δυστυχώς, το μόνο κόμμα που κάνει λόγο, και σωστά, για αναδιάρθρωση του χρέους, είναι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως, δεν είναι ειλικρινές για το αποτέλεσμα εάν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτύχουν. Όταν κάποιος διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων αυτών. Οι επιλογές είναι είτε να καταφύγει πάλι στο παλαιό status quo, επομένως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να φύγει από την Ευρωζώνη και να προχωρήσει σε μονομερή στάση πληρωμών. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει” εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να έχει τα σωστά κίνητρα αλλά έχει λάθος πολιτικές.