Αλλαγή αντίληψης στην Ευρώπη σχετικά με το ελληνικό χρέος, την επομένη των εκλογών και την ελληνική οικονομία διαπιστώνει κανείς από τις αναλύσεις των σημαντικότερων δεξαμενών σκέψης, όπως τις καταγράφει ο Γιώργος Τζογόπουλος στην ΕΠΕΝΔΥΣΗ:
Ινστιτούτο Bruegel (Βρυξέλλες): Ο διευθυντής του Γκούντραμ Γκουλφ αποδομεί, με ανάλυσή του, την κινδυνολογία περί Grexit. Ο Γερμανός οικονομολόγος γράφει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επωφεληθεί από την υποτίμηση ενός νέου εθνικού νομίσματος και αναφέρεται στις γραφειοκρατικές και πολιτικές αγκυλώσεις στην Ελλάδα που εμποδίζουν την αύξηση των εξαγωγών. Επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επισημαίνει την ανάγκη “κουρέματος”.
IFO: Ο πολύς Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του ινστιτούτου και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, προτείνει διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος και αναφέρεται στη συμφωνία του 1953 που αποτέλεσε, μετά το “κούρεμα” του χρέους, την αφετηρία για το γερμανικό οικονομικό θαύμα. Πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει γι αυτό απαιτείται άμεση επίλυση του προβλήματος του χρέους.
Stratfor: Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης επισημαίνει πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών το πρόβλημα του χρέους αποτελεί τη μεγάλη θηλιά για την ελληνική οικονομία. Θεωρεί πως δεν τίθεται θέμα Grexit διότι κάτι τέτοιο “θα έσπαζε το ταμπού με απρόβλεπτες συνέπειες για ητν ευρωζώνη”.
Open Europe: Δύσκολο έως απίθανο θεωρεί το Grexit και ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών Ραούλ Ρούπαρελ. Προβλέπει σκληρές διαπραγματευσεις με τους δανειστές με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
CER: Οι οικονομολόγοι του Center for European reform επιρρίπτουν ευθύνες στη Γερμανία για τη σημερινή κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην ευρωζώνη και επισημαίνουν πως απαιτείται άμεση αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ, προκειμένου να βοηθηθούν οι πτωχότερες χώρες έναντι όσων δημοσιονομικά, όπως η Γερμανία, έχουν ωφεληθεί από την κρίση.
DIW Berlin: Ο επικεφαλής του Μαρσέλ Φράτσερ έχει τοποθετηθεί υπέρ ενός γενναίου “κουρέματος” από το οποίο, όπως αναφέρει, η Γερμανία θα χάσει 40-50 δις ευρώ. Πιστεύει ότι το Βερολίνο μπορεί να το αντέξει προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος και να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία.