Ως «έκτακτος» μηχανισμός, ο ELA έχει δύο βασικά μειονεκτήματα. Πρώτον έχει περιορισμένη διάρκεια ενώ η χορήγηση της πολυπόθητης ρευστότητας δεν είναι εξασφαλισμένη καθώς περνάει από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δηλαδή τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Και δεύτερον, είναι ακριβός.
Η εμπειρία δείχνει ότι το κόστος μεταφέρεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην ελληνική οικονομία
Οι Τράπεζες υποχρεούνται να δανείζονται με κόστος κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με αυτό που θα εξασφάλιζε υπό φυσιολογικές συνθήκες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έναντι εγγυήσεων. Το ερώτημα βέβαια είναι αυτό το κόστος ποιος το πληρώνει.
Τι δείχνει η εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν
Η εμπειρία –διότι έχει συσσωρευτεί πολύ μεγάλη εμπειρία από τον ELA καθώς με την κρίση στις προηγούμενες εκλογές του 2012 οι Τράπεζες είχαν φτάσει να είναι εκτεθειμένες κατά περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια ευρώ στον συγκεκριμένο μηχανισμό και μάλιστα τότε το κόστος ήταν υψηλότερο σε σχέση με σήμερα- δείχνει ότι το κόστος μεταφέρεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην ελληνική οικονομία. Είτε υπό μορφή αύξησης επιτοκίων για τις νέες χορηγήσεις, είτε και με «πάγωμα» των χορηγήσεων.
Από τη στιγμή που οι Τράπεζες θα είναι εκτεθειμένες στον έκτακτο ακριβό δανεισμό, είναι αναμενόμενο ότι δεν θα έχουν στο μυαλό τους να χορηγήσουν καινούργια στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια. Αυτό σημαίνει περαιτέρω στραγγάλισμα της αγοράς πάνω που είχαν αρχίσει να καλλιεργούνται προσδοκίες ότι θα εισρεύσει και πάλι ζεστό χρήμα στην αγορά και αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Τις…αμαρτίες με την προηγούμενη προσφυγή στον ELA οι τράπεζες κατάφεραν να τις ξεπληρώσουν μόνο τον περασμένο Μάιο
Τις …αμαρτίες με την προηγούμενη προσφυγή στον ELA οι Τράπεζες κατάφεραν να τις ξεπληρώσουν μόνο τον περασμένο Μάιο οπότε και κατάφεραν να εξοφλήσουν και τα τελευταία δάνεια από τον έκτακτο μηχανισμό.
Τον Ιανουάριο του 2014, ήταν εκτεθειμένες περίπου κατά 10,12 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Φεβρουάριο έπεσαν στα 8,57 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο στα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ και τον Μάιο προχώρησαν σε πλήρη αποπληρωμή. Πλέον οι οφειλές των ελληνικών Τραπεζών προς την ΕΚΤ διαμορφώνονταν (με στοιχεία Νοεμβρίου) περίπου στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: thetoc.gr