ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ- ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Από την Επένδυση που κυκλοφορεί
>> Πληροφορίες θέλουν την Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να κάνει «λευκή απεργία» και να μην αναλαμβάνει υπουργικές θέσεις
>> Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Παππάς τα «κλειδιά» της αριστερής διακυβέρνησης δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα
>> «Ενέσεις»…πατριωτικής Αριστεράς με τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά και τον υποστράτηγο Νίκο Τόσκα. Πρόσωπα έκπληξη από τον τραπεζικό χώρο;
Του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στις περιοχές της αχανούς Β’ Αθηνών, όπου πολιτεύεται, και σε …διακριτικές συναντήσεις με πολιτικούς εκτός του χώρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες και παράγοντες των τραπεζών, των μίντια και της αγοράς. Έχοντας εξασφαλίσει την εκλογή του ως νέος και ήπιος πολιτικός αλλά και «σκιά» του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς μπορεί άνετα να ασχολείται με το δεύτερο με σκοπό να προετοιμασθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ένα ευρύ επιτελείο προσώπων που, μαζί με τα κομματικά στελέχη και τους αρμόδιους τομεάρχες, θα αποτελέσουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ο άνθρωπος που χαίρει απόλυτου σεβασμού στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε το οικονομικό και κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, έλεγε στην «Ε» ότι «αισθάνεται ικανοποιημένος και τυχερός διότι δόθηκε άνεση χρόνου στον ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάσει την μετάβασή του στη διακυβέρνηση». Όμως, μπορεί στην πλατεία Κουμουνδούρου να είχαν τον απαιτούμενο χρόνο προετοιμασίας, το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς που συζητά ολόκληρη η Ευρώπη θα είναι μια «Βαβέλ» αντικρουόμενων απόψεων, όπως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει με το κόμμα, ή θα είναι μία συμπαγής ομάδα που θα εκπροσωπεί ευρύ φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και θα μπορεί να σταθεί έναντι των δανειστών.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει ήδη εξαγγείλει (και δεσμευτεί) πως η κυβέρνησή του θα διαθέτει μόνο 10 υπουργεία. «Θα γίνουν συγχωνεύσεις υπουργείων και θα καταργηθούν κυβερνητικά όργανα για τον καλύτερο συντονισμό και την άρση της γραφειοκρατίας», μας είπε στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες θέλουν το σχετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκπονήσει ένα οργανόγραμμα που περιλαμβάνει έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό υφυπουργών με συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες αρμοδιότητες και μία δομή διοίκησης με ισχυρούς Γενικούς Γραμματείς ανά υπουργείο και ανάδειξη των ικανών υπηρεσιακών παραγόντων.
Σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ο σχηματισμός και η λειτουργία μιας κυβέρνησης δεν είναι απλό πράγμα. Απόδειξη το γεγονός ότι μπορεί οι συνιστώσες να…παρέδωσαν τον οπλισμό τους, μετά το συνέδριο, ενάμισι χρόνο πριν, οι διαφορετικές απόψεις, ωστόσο, υπάρχουν και εκφράζονται συχνά, δημόσια και με συγκρούσεις. Εάν, λοιπόν, η συνύπαρξη των συνιστωσών στο κόμμα υπήρξε τραυματική για τον ΣΥΡΙΖΑ –και προσέφερε επιχειρήματα στη ΝΔ-, στο επίπεδο της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα και, μάλιστα, ακόμα και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ…ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ
Αυτό το προφανές πρόβλημα ίσως επιλυθεί με έναν εύσχημο και «βολικό» τρόπο. Οι πληροφορίες της «Ε» θέλουν την Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να έχει εκφράσει την επιθυμία να μην συμμετάσχουν στελέχη της στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης. Κάποιοι μιλούν για «λευκή απεργία» του κ. Λαφαζάνη που δεν θέλει να εμπλακεί σε κυβερνητικές αποφάσεις που ίσως σηματοδοτήσουν μία πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και την απομάκρυνση από παλαιότερες θέσεις του. Ο ίδιος το διαψεύδει αλλά όταν τον ρωτούν «εάν θα γίνει υπουργός» χαμογελάει και αποφεύγει να απαντήσει.
Οι γνωρίζοντες τις ισορροπίες στο στρατηγείο της πλατείας Κουμουνδούρου λένε πως εάν ο κ. Λαφαζάνης και οι συν αυτώ επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αυτό θα σημαίνει τα εξής:
– Πρώτον, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα θελήσει να αναλάβει ρόλο σε παραγωγικά και δη κοινωνικά υπουργεία, όπως το Απασχόλησης, που εκ των πραγμάτων θα βρεθούν στη δίνη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που θα απαιτούν μεταρρυθμίσεις, αρκετές από τις οποίες θα είναι κοινωνικά επώδυνες.
– Δεύτερον, μία τέτοια απόφαση θα αναδείξει το εσωτερικό ζήτημα, από την άλλη, όμως, θα λύσει τα χέρια του κ. Τσίπρα ώστε να διευθύνει ένα ομοιογενές και αποφασισμένο κυβερνητικό σχήμα.
Αυτή είναι άλλωστε και η πρόθεση του επιτελείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση Τσίπρα και όχι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έχουμε την αυτοδυναμία», λένε συνεργάτες του. Στην περίπτωση, βεβαίως, που η επόμενη κυβέρνηση είναι συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο άλλο κόμμα (Αν.Ελ, Ποτάμι, κ.α), οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες θα αλλάξουν.
Ο κ. Πάνος Καμμένος, για παράδειγμα, έχει καταστήσει σαφές ότι εάν συμμετάσχει στην κυβέρνηση θα ζητήσει υπουργεία όπως το Δημόσιας Τάξης ή και το Άμυνας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δύο πρόσωπα θα είναι τα «κλειδιά» μιας τέτοιας κυβέρνησης. Ο κ. Νίκος Παππάς (με σπουδές μακροοικονομίας στη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο, όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια πριν επιστρέψει στην Ελλάδα), ο οποίος θα αναλάβει, εκτός απροόπτου, υπουργός Επικρατείας και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης που είναι πολιτικά αδιαμφισβήτητος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και, ίσως, το πλέον προβεβλημένο και γνωστό διεθνές πρόσωπο εκ της ομάδας του κ. Τσίπρα.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν ο κ. Δραγασάκης θα επιλέξει να αναλάβει προσωπικά το υπουργείο Οικονομικών ή θα κρατήσει ένα ρόλο αντιπροέδρου (κάτι που θέλει και ο κ. Τσίπρας) με ευθύνη και εποπτεία του οικονομικού επιτελείου.
Σε μία τέτοια περίπτωση υπουργός Οικονομικών ίσως γίνει ο κ. Γιώργος Σταθάκης, ενώ στο οικονομικό επιτελείο –που συμπεριλαμβάνει και το υπουργείο Ανάπτυξης- θα βρεθούν με ρόλους οι κ.κ Γιάννης Μηλιός (θα προτιμούσε να οριστεί επίτροπος εάν, τελικώς, ευοδωθεί η …υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά, σε μια τέτοια περίπτωση, την περιζήτητη θέση στις Βρυξέλλες θα διεκδικήσει και μάλλον θα πάρει ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης), Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάνης Βαρουφάκης, Σπύρος Λαπατσιώρας (οικονομολόγος και μέλος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής) κ.ά
Ίσως, ωστόσο, εκδηλωθούν και εκπλήξεις, καθώς ο κ. Τσίπρας βρίσκεται (άμεσα και έμμεσα) σε διαρκή επικοινωνία με γνωστά στελέχη τραπεζικών ομίλων, κάποια εκ των οποίων δεν είναι απίθανο να αξιοποιηθούν. Σκοπός, φυσικά, να σταλεί και ένα μήνυμα στους δανειστές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εχθρικός προς τις τράπεζες και τις αγορές. Δύο πολύ γνωστά στελέχη μεγάλου τραπεζικού ομίλου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα και ίσως αποτελέσουν τους «μπαλαντέρ» της επόμενης μέρας, μαζί, φυσικά, με την κυρία Λούκα Κατσέλη που τελεί σε αναμονή.
Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος θα βρεθεί, απ΄ ότι φαίνεται, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Απασχόλησης, όπως εισηγούνται στελέχη της Αριστερής Παλτφόρμας, επικαλούμενα ότι είναι καθηγητής του Εργατικού Δικαίου.
Στο υπουργείο Εσωτερικών ίσως βρεθεί ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Κώστας Πουλάκης, ενώ είναι βέβαιο πως θα αξιοποιηθεί –ίσως στο Πολιτισμού- ο πρώτος του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καθηγητής (και στενός φίλος του Κώστα Σημίτη) κ. Κώστας Τσουκαλάς.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ
Ο κ. Κώστας Ήσυχος θα βρεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, αν και δεν είναι βέβαιο πως θα έχει τον πρώτο ρόλο. Θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει στον κ. Τσίπρα, ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς έχει υπηρετήσει επί περίπου 15 χρόνια ως διαπραγματευτής στο υπουργείο Εξωτερικών, γνωρίζει άριστα τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει σχέσεις με το διπλωματικό σώμα και αποτελεί τακτικό συνομιλητή του κ. Τσίπρα. Ο τελευταίος του έχει προτείνει να αναλάβει το υπουργείο, ή, έστω, επικεφαλής ή μέλος της εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας που θα συνομιλήσει με τους δανειστές, ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς, που ως επικεφαλής της Κίνησης Πράττω συνεργάζεται εκλογικά και πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως «θέλει να βοηθήσει αλλά θα επιθυμούσε να μην αναλάβει υπουργικό ρόλο».
Συνεργάτης του κ. Κοτζιά είναι και ο υποστράτηγος ε.α των τεθωρακισμένων κ. Νίκος Τόσκας που είναι 5ος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και είναι εξαιρετικά πιθανό να αναλάβει ρόλο στο υπουργείο Άμυνας. Οι κ.κ Κοτζιάς και Τόσκας ανήκουν στον χώρο της «πατριωτικής Αριστεράς», ο δε πρώτος είναι ο θεωρητικός πίσω από τη στροφή του κ. Τσίπρα σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες», κάτι που δεν άκουσαν καλά κάποια στελέχη των συνιστωσών.