Με μια δραματική εκτίναξη των spreads στο 3ετές και στο 10ετές ομόλογο και με μια βουτιά πάνω από το 9% αντέδρασε η αγορά στις δηλώσεις των νέων υπουργών περί άμεσης αναστολής κάθε διαδικασίας αποκρατικοποίησης εταιρειών, από τον ΟΛΠ και τη ΔΕΗ ως τα περιφερειακά αεροδρόμια και στις… υποσχέσεις τους για άμεσες αλλαγές στις διοικήσεις του ΤΧΣ και των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα έγινε γνωστ ότι η Standard & Poors υποβάθμισε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας από σταθερή σε αρνητική.
Ειδικά για τις τράπεζες που σε επίπεδο κλαδικό βρίσκονται σχεδόν σε φάση… εξαΰλωσης των τιμών τους, βαραίνουν ιδιαίτερα οι αλλαγές σε πρόσωπα και σε δικαιώματα ψήφου που “υποσχέθηκε” η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Για του λόγου το αληθές οι αναλυτές σημειώνουν πως μέσα στις δύο πρώτες ημέρες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες στο ΧΑ ξεπερνούν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πλέον αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός πως τα spreads στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσαν στο 10,175, δηλαδή στο +5,15% σε σχέση με χθες! Την ίδια ώρα, πάνω από 17% έφτασε το τριετές ομόλογο.
Σε κάθε περίπτωση η κατάρρευση των τραπεζών προεξοφλεί άσχημες εξελίξεις. Να σημειωθεί πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει 30% μέσα σε μια εβδομάδα και πλέον δεν υπάρχει στην αγορά τραπεζικό χαρτί με τιμή πάνω από ένα (1) ευρώ.
Mέσα σε μια ημέρα οι τέσσερις τράπεζες έχασαν 2,17 δισ. στην κεφαλαιοποίηση τους καθώς χθες ήταν στα 14,1 δισ. ευρώ και πριν απο λίγο βρέθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ απο τα 34 δισ. ευρώ που άξιζαν το περασμένο καλοκαίρι. Η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί και σε άλλους τίτλους καθώς τα ΕΛ.ΠΕ κοστίζουν κάτω απο την νέα επένδυση του στην Ελευσίνα ( 1,4 δισ. ευρώ ). Η χρηματιστηριακή αξία τους είναι 1,07 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση 4-5 δισ. ευρώ έχει φθάσει στα 988 εκατ. ευρώ !! Στα 303 εκατ. ευρώ η αξία της ΕΧΑΕ, στα 213 εκατ. ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 462 εκατ. ευρώ η ΜΕΤΚΑ με ανεκτέλεστο έργων πάνω απο 1,5 δισ. Ευρώ, στα 309 εκατ. ευρώ η Ελλάκτωρ, ενω η MIG έχει φθάσει στα 159 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ έχει κατέλθει στα 2,35 δισ. ευρώ ενω βρισκόταν στα 3,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκάλεσε η νέα δραματική πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στο -9,24% και τις 711 μονάδες.
Η εικόνα των τραπεζών είναι πραγματικά απογοητευτική καθώς τα hedge Funds αδειάζουν τις μετοχές, με τον δείκτη να υποχωρεί σήμερα 26,69%.
Ενδεικτικά η μετοχή της Alpha Bank είδε χαμηλό ημέρας στα 0,266 ευρώ, της Πειραιώς στα 0,493 ευρώ, της Εθνικής στα 0,79 ευρώ και της Eurobank στα 0,103 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ξεκίνησε ήδη ελέγχους σε πραγματικό χρόνο (real time) για τις πωλήσεις κυρίως των τραπεζικών μετοχών. Η Επιτροπή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διερευνά αναλυτικά τις πωλήσεις, ποιοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτές και εάν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές.
Υπενθυμίζεται ότι όταν υπάρχουν ακραίες διακυμάνσεις οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνονται την επόμενη ημέρα. Ωστόσο επειδή οι μεγάλες πιέσεις συνεχίζονται για δεύτερη διαδοχική ημέρα αποφασίστηκε οι έλεγχοι να γίνουν άμεσα.
Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Βloomberg: Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή αλλά η αγορά “βουλιάζει”
Στην “βουτιά” του Γενικού Δείκτη αναφέρεται και το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι μπορεί ο νέος πρωθυπουργός να υπόσχεται ότι θα αποφύγει την “καταστροφική” σύγκρουση με τους Ευρωπαίους αλλά την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή αγορά και η αγορά ομολόγων διευρύνει τις απώλειες σε νέα χαμηλά από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Τo δημοσίευμα του πρακτορείου τονίζει πως την πτώση οδηγούν οι δηλώσεις των νέων υπουργών για επαναφορά του κατώτατου μισθού και το τέλος των αποκρατικοποιήσεων, καθώς όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, οι Έλληνες δεν θα συγχωρέσουν την νέα κυβέρνηση εάν δεν υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Ως προς το πώς βλέπουν την εξέλιξη αυτή οι αναλυτές, στο Bloomberg κατέθεσαν τις απόψεις τους πολλοί ειδικοί με πιο χαρακτηριστική αυτή του κ. Richard McGuire, αναλυτή σταθερού εισοδήματος στην Rabobank, που τόνισε πως “η αγορά προεξοφλεί μια μορφή αναδιάρθρωσης”. Ο ίδιος κατέληξε: “Στο τέλος πιστεύουμε ότι θα γίνει ένας συμβιβασμός με την τρόικα αλλά χρειάζεται πολύ γερό στομάχι για να αγοράσει κανείς αυτή τη στιγμή ελληνικούς τίτλους”.
Πηγή: protothema.gr