Να διατυπώσει αίτημα για παράταση του προγράμματος κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
“Αλέξη συμμερίζομαι και σέβομαι τις απόψεις σου, αλλά πρέπει να υποβάλλεις αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος”, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του theTOC.gr ο κ. Γιούνκερ στον έλληνα πρωθυπουργό.
Στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γιούνκερ επαναβεβαίωσε μεν ότι βλέπει θετικά τα ελληνικά αιτήματα για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης και εξόδου από την κρίση, κατέστησε όμως σαφές ότι οι εταίροι – με πρώτη την Γερμανία – δεν μπορούν να αποδεχθούν την πλήρη ακύρωση των προηγούμενων δεσμεύσεων της Αθήνας.
Φέρεται, επίσης, να επεσήμανε πως η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή – και τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο – δεν είναι η αντιμετώπιση του χρέους αλλά η άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, εξ ου και η προτροπή του προς τον Αλέξη τσίπρα να υποβάλλει αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές για μια συμφωνία – γέφυρα, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα εκτιμά ότι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, που βλέπει με ικανοποίηση ότι οι δυο κόκκινες γραμμές που έχει θέσει αμέσως μετά την εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου αρχίζουν να αποδίδουν: το τέλος της τρόικας και τη μη ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος που άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο σημαίνει συνέχιση της λιτότητας.
Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, στη σωστή κατεύθυνση για βιώσιμη λύση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό να βρεθεί μια κοινή συμφωνία, μια συμβιβαστική λύση για το κοινό μας μέλλον. Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού και τους κανόνες της ΕΕ, θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε, είπε.
Ο πρωθυπουργός είπε πως η ιστορία της ΕΕ είναι μια ιστορία διαφωνιών αλλά στο τέλος συμβιβασμών και κοινών θέσεων. Είμαστε έτοιμοι να συναποφασίσουμε. Εχουμε τους δικούς στόχους και αυτός δεν είναι άλλος από το σεβασμό της κυριαρχίας του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ότι σ’ αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να βρούμε λύση».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς. Και συνέχισε: «Πολύ καλό σημάδι ότι ο κ. Τσίπρας μάχεται για την ευρωπαϊκή συνεργασία – Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος μετά τη σημερινή μας συνάντηση – Πρέπει να βρούμε τρόπο συμβιβασμού – Θα ήθελα 100% η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να επαφίεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς -Είστε καλοδεχούμενος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Τι έγινε στη συνάντηση με Γιούνκερ
Σχεδόν μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας συνανντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες που έβγαλαν πριν μπουν στην αίθουσα του ραντεβού, καθώς οι δύο άντρες ήταν διαχυτικοί και μάλιστα πιάστηκαν χεράκι-χεράκι για να προχωρήσουν.
Οι σημερινές διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το Ρόιτερς, ενδέχεται πάντως να είναι λιγότερο αρμονικές από την διασκεδαστική εικόνα της άφιξης. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, το οποίο επέφερε τη λιτότητα.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολούθησε σχεδόν με ενθουσιασμό τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη το απόγευμα της Τρίτης, να μην αναφέρεται καν στην ύπαρξη της τρόικας, ή στην ανάγκη ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος, παρότι το Βερολίνο επιμένει στη σχετική ρητορική του. Εκτιμά έτσι ότι γίνεται όλο και πιο σαφές στην Ευρώπη ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς λιτότητα και φυσικά μια άλλη θεσμική συνεργασία, χωρίς την τρόικα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές ή τους εταίρους της.
Την ίδια στάση ευελπιστεί ο κ. Τσίπρας ότι θα κρατήσουν και σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συναντάται στις 10:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο θα συναντήσει το μεσημέρι στο Παρίσι. «Το κλιμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει μετά την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα» διαπιστώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και χρόνος. Τονίζουν όμως ότι τώρα ηγέτες και θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης, για την οποία έχουν μιλήσει στο παρελθόν.