Σε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (από Β σε Β-) προχώρησε αιφνιδιαστικά η Standard & Poor’s, το απόγευμα της Παρασκευής.
Προβλέπει μάλιστα ως χειρότερο σενάριο την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την κυβέρνηση, στην απώλεια της πρόσβασης στον δανεισμό της τελευταίας καταφυγής και ενδεχομένως στην αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ενώ προειδοποιεί, πως η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδος με τη μορφή εκροών καταθέσεων.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την απόψή μας ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία έχουν περιορίσει το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα οικονομικό πρόγραμμα με τους πιστωτές της: τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» εξηγεί η S&P.
Επισημαίνει δε, πως «αν και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερες από δύο εβδομάδες πιστεύουμε ότι τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα και οι επερχόμενες πληρωμές του χρέους στους επίσημους προνομιούχους πιστωτές περιορίζει τη διαπραγματευτική ελαστικότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος αξιολόγησης είχε προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 13 Μαρτίου. Ωστόσο, παραδέχεται ότι έκανε εκτάκτως και κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων κανόνων, την αρνητική αξιολόγηση σήμερα,λόγω δύο γεγονότων:
- Επειδή ελήφθη η απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα
- Λόγω της απουσίας συμφωνίας για την επέκταση του ισχύοντος προγράμματος
Αυτά τα δύο συμβάλλουν στο να ενισχυθούν τα μαξιλάρια ρευστότητας σε τράπεζες και ταμειακά διαθέσιμα ενόψει των λήξεων χρέους.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης, διατηρεί την αρνητική προοπτική (credit watch negative), υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.
Το νέο «ραντεβού» της ελληνικής οικονομίας με την S&P παραμένει η 13η Μαρτίου, όπου θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση – είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.