ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκεται η κυβέρνηση αφενός ενόψει της έναρξης (αύριο) της διαδικασίας προγραμματικών δηλώσεων, αφετέρου για να προετοιμαστεί ένα σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υποβληθεί την προσεχή Τετάρτη στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι προγραμματικές δηλώσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου σήμερα στις 3 το μεσημέρι. Τα μέλη της κυβέρνησης έχουν εδώ και κάποιες ημέρες πάρει την εντολή να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις αλλαγές που προτίθενται να προωθήσουν στους τομείς τους, καθώς, μάλιστα, πυκνώνουν οι πληροφορίες πως μετά το τελεσίγραφο των δανειστών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν να κάνουν μία επίδειξη μετριοπάθειας σε ορισμένους τομείς που θεωρούνται “κόκκινο πανί” (π.χ αποκρατικοποιήσεις), δίχως, όμως, να αποστούν από την βασική θέση που οδηγεί σε υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε ένα ικανό βάθος χρόνο για να μην διασαλευτεί εντελώς η δημοσιονομική ισορροπία και να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.
Τις προηγούμενες ημέρες έχουν κατατεθεί κάποιες ιδέες στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες θα δώσουν το στίγμα της νέας κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Επίσης τα αρμόδια υπουργεία έχουν αναλάβει να παρακολουθούν τα έσοδα του κράτους, ενώ η κάθε εξαγγελία που θα έχει κόστος θα πρέπει να συνοδεύεται με τις ακριβείς δαπάνες για την πραγματοποίησή της.
Ο πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει την Κυριακή το απόγευμα στις 7, κατά την πρώτη ημέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη τα μεσάνυχτα με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Παράλληλα στις 5 το απόγευμα σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η οποία θα συζητήσει τα τρέχοντα θέματα. Εκεί αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τις προγραμματικές δηλώσεις.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το protothema.gr, οι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν πως οι οριστικές ελληνικές λύσεις θα κατατεθούν μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα – γέφυρα, αλλά και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποβάλλει εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η άτυπη ενημέρωση καταλήγει με την παρακάτω επισήμανση: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου».
Τα πέντε σημεία περιγράφονται αναλυτικά ως εξής:
1.Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρας που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Την πρόταση αυτή την απορρίπτουν, προσώρας, οι εταίροι και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο.
2. Ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα – γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δις που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες. Το τελευταίο φαίνεται να το έχει αποδεχθεί η ΕΚΤ, όχι φυσικά στο ύψος του ποσού που ζητάει η Αθήνα.
3. Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους ευρωπαίους φορολογούμενους).
4. Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής,που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.
5. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει περιπλακεί αφού Βρυξέλλες και, κυρίως, Βερολίνο απαιτούν να καταθέσει η Αθήνα σχέδιο προγράμματος δίχως να έχει συμφωνηθεί η “γέφυρα”, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται πρωθύστερο και έμμεσος εκβιασμός.