Τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, όπως ο ίδιος την ονόμασε, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «εγκαινιάζοντας» με την ομιλία του τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, το βράδυ της Κυριακής.
Ο κ. Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, σημείωσε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», προσθέτοντας πως έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης που έχει αναλάβει.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας, η οποία «περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», ωστόσο πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κάνει το όραμα πραγματικότητα και με τη στήριξη του λαού θα οικοδομήσει μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη.
Όπως ο ίδιος εξήγησε: «Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, μία στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μία: Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον».
Επιγραμματικά, οι παροχές που προτίθεται να δοθούν μέχρι τον Ιούνιο και που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, είναι:
– επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
– επιδότηση ενοικίου
– δωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντες
– κάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράς
– κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
– επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
– «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής
– ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία
Αυτές που θα γίνουν, εάν και εφόσον η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές, είναι οι εξής:
– σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
– σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Με την εισαγωγική του ομιλία ,στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει ταυτοχρόνως να «καλύψει» τρία ακροατήρια: των εταίρων- δανειστών, των αγορών και των ελλήνων πολιτών που του ανέθεσαν τη διακυβέρνηση της χώρας .
Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων αρχίζει στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώνεται με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Έχοντας μπροστά του το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης ,όπου ο Γιάννης Βαρουφάκης θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους ομολόγους του της ευωζώνης αλλά και τους Κρ Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι που αναμένουν την ολοκληρωμένη πρόταση της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει πρώτα να εκπέμψει το βασικό πολιτικό μήνυμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε γόνιμο έδαφος και σκοπεύει να καταστήσει καθαρή την απόφασή του να υλοποιήσει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει ήδη δεσμευθεί, χωρίς όμως να κάνει πίσω από τον διακηρυγμένο στόχο να καταργήσει τα μνημόνια και να τερματίσει τη λιτότητα.
Εξάλλου όπως έλεγαν το Σάββατο κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα πει στη Βουλή ότι ακριβώς λέει και θα πει στις διαβουλεύσεις του με τους εταίρους και τα ευρωπαϊκά όργανα: Δηλαδή πως « η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνησης της οικονομίας και ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για ένα δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης».
Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στην ομιλία του πως η κυβέρνηση ζητά τη συμφωνία-γέφυρα ώστε να διασφαλίσει τις ανάγκες της χώρας και να έχει χρόνο για πραγματική διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας με τους εταίρους.
Όπως αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις: πρώτο εξάμηνο θα ληφθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και όλα τα υπόλοιπα θα μετατεθούν για μετά την οριστική συμφωνία με τους εταίρους και σε βάθος τετραετίας.
Δυο εικοσιτετραώρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση , την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί για πρώτη φορά στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει και την πρώτη τετ α τετ συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Βιέννη
για να συναντηθεί με τον αυστριακό Καγκελάριο Β.Φάιμαν ο οποίος επισήμανε πως θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit.
Πηγή: thetoc.gr