ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ DOW JONES NEWSWIRE
Ως αναπόφευκτη περιγράφει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan, δηλώνοντας στο βρετανικό BBC ότι δεν “βλέπει” ποιος θα ήταν πρόθυμος να δανείσει περισσότερα χρήματα προκειμένου να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.
“Δεν νομίζω ότι (το ζήτημα) μπορεί να επιλυθεί, χωρίς η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη” δηλώνει, και συνεχίζει: “είναι απλά θέμα χρόνου, έως ότου όλοι να αντιληφθούν ότι η έξοδος (σ.σ. της Ελλάδας από το ευρώ) είναι η καλύτερη στρατηγική”.
Ο ίδιος σχολιάζει ότι η προσπάθεια να κρατηθούν μαζί τα 19 μέλη της Ευρωζώνης δημιουργεί προβλήματα σε όλους, και προειδοποιεί πως εκτός από τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπάρχει κίνδυνος μιας “πολύ μεγαλύτερης διάσπασης”, αναφερόμενος σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
“Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να μπορώ να σκεφτώ, για το πώς θα συνεχίσει το ευρώ, παρά μόνο αν και μέχρι όλα τα μέλη της ευρωζώνης να ενοποιηθούν πολιτικά” λέει. Προσθέτοντας πως ακόμα και η δημοσιονομική ενοποίηση θα ήταν ανεπαρκής ως προς αυτό.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πιθανό Grexit καταστρώνει η Μ. Βρετανία
Η βρετανική κυβέρνηση καταστρώνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και για την αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές σε μια τέτοια περίπτωση, δήλωσε την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne, όπως μεταδίδει το Dow Jones Neswires.
Εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να κάνει σχόλια για τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Σε συνέντευξή του στο BBC ο G. Osborne ανέφερε πως «γι’ αυτό πηγαίνω αύριο στην G-20, για να ενθαρρύνω την επίλυση της κρίσης. Αυτός είναι ο λόγος που εντείνουμε τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης εντός συνόρων». Διευκρινίζοντας πως σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία και η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης επιλογής, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η αστάθεια στο εξωτερικό δεν θα ενταθεί από ενδεχόμενη αστάθεια εντός της Βρετανίας.
«Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, αυτό θα δημιουργούσε πραγματική αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη» είπε μεταξύ άλλων, και συνέχισε: «γι’ αυτό πρέπει να αποφύγουμε να βγει η κρίση εκτός ελέγχου, και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια διεθνής προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και των υπολοίπων μελών της Ευρωζώνης) και, εδώ, στη Βρετανία, εντείνουμε τον έκτακτο σχεδιασμό ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε κι αν μας προκύψει».
Πηγή:www.capital.gr