Με χαμηλές προσδοκίες και μέσα σε κλίμα σύγκρουσης -όπως διαμορφώθηκε από τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αλλά και τις “κόκκινε ς γραμμές” της κυβέρνησης- διεξάγεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Εικόνα θα υπάρξει αργά το βράδυ και είναι γνωστό πως το τελικό αποτέλεσμα θα φανείσ την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου στις 16 Φεβρουαρίου.
Η «συμφωνία γέφυρα» είναι μια εναλλακτική λύση ενώ υπάρχει και η έννοια της «τεχνικής παράτασης» που παίζει τις τελευταίες ημέρες
Για το πώς μπορεί να κληθεί αυτή η συμφωνία, έχουν πέσει διάφορες έννοιες στο τραπέζι. Η «συμφωνία γέφυρα» είναι μια εναλλακτική λύση ενώ υπάρχει και η έννοια της «τεχνικής παράτασης» που παίζει τις τελευταίες ημέρες. Η έννοια, μπορεί να παίξει ρόλο καθώς η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να φανεί ότι υποκύπτει σε μια παράταση του υφιστάμενου μνημονίου ενώ από την πλευρά των δανειστών, κυρίως της Γερμανίας διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να συζητηθεί τώρα ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αντί να παραταθεί το υφιστάμενο.
Πέραν της ονομασίας της συμφωνίας, μπαίνει στο τραπέζι και ο παράγοντας διάρκεια. Προς το παρόν, έχουν ακουστεί δύο σενάρια (τα επισημοποίησε χθες στη Βουλή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης):
1. Το πρώτο σενάριο, προβλέπει παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Η λογική πίσω από αυτό το χρονικό όριο είναι να υπάρχει «πρόγραμμα» για την Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου ώστε από τον Ιούλιο και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιούλιο.
2. Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει παράταση μέχρι τον Αύγουστο. Η λογική, πέραν του να δοθεί περισσότερος χρόνος για να κλείσει η νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια, είναι να αποπληρωθούν εντός της μεταβατικής περιόδου και τα δύο ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Eurogroup, θα πρέπει να απαντήσει και σε συγκεκριμένα πιεστικά ερωτήματα οικονομικού χαρακτήρα. Το βασικό ερώτημα, έχει να κάνει με το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το επόμενο διάστημα. Αν ληφθεί υπόψη η προγραμματισμένη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κατά το 1ο εξάμηνο, προκύπτει ταμειακό έλλειμμα της τάξεως των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τον Ιούνιο. Επιπρόσθετα πρέπει να καλυφθούν οι λήξεις των εντόκων γραμματίων και τα δάνεια κυρίως προς το ΔΝΤ (αλλά και οι τόκοι) που καλύπτουν μια πρόσθετη χρηματοδοτική ανάγκη περίπου 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η ελληνική πλευρά, προσέρχεται με συγκεκριμένες θέσεις:
1. Να επιτραπεί η έκδοση νέων εντόκων γραμματίων ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ
2. Να επιτραπεί η απεριόριστη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA προκειμένου οι τράπεζες με τη σειρά τους να μπορέσουν να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο
3. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι τα κέρδη που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Η γερμανική πλευρά, τουλάχιστον όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στην Κωνσταντινούπολη, θα προσέλθει με αρχική θέση να υπογράψει η Ελλάδα το υφιστάμενο πρόγραμμα προκειμένου, αφού ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας βάσει του υφιστάμενου μνημονίου, να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων συν τα 1,9 δις. ευρώ που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή: thetoc.gr