Χαμηλά κρατά τον πήχη των προσδοκιών η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ την ίδια ώρα οι εταίροι σκληραίνουν τη στάση τους ζητώντας απαντήσεις σε θέματα που εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό να δοθούν και είναι σε συνάρτηση από τις τελικές αποφάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι τεχνικές συζητήσεις ολοκληρώθηκαν και οι δύο πλευρές θα προσέλθουν τη Δευτέρα με δύο διαφορετικά κείμενα εργασίας, στα οποία θα αποτυπώνονται οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις. Έτσι, στο Eurogroup θα αναζητηθεί ο κοινός τόπος που, εφόσον όλα πάνε καλά, θα αποτυπωθεί και σε κάποια κοινή δήλωση.
Αυτό που αναμένει η ελληνική πλευρά είναι ότι στο Eurogroup θα ασκηθούν από την πρώτη στιγμή ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να στοιχηθεί πίσω από τη γραμμή που υπαγορεύει το Βερολίνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν διαπιστωθεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει διάθεση συζήτησης επί της ουσίας, η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.
Ωστόσο, ήδη γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για την ανάγκη να υπάρξει και άλλο εμβόλιμο Eurogroup, ίσως την προσεχή Παρασκευή, ενώ ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης δεν απέκλεισε ακόμα και τη σύγκλιση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα.
Οι πληροφορίες του Γιώργου Παππού στο iefimerida.gr αναφέρουν ότι σε αυτό το 48ωρο των τεχνικών συζητήσεων το κλίμα ήταν πολύ καλό. «Ήταν… βελούδινοι» λένε μάλιστα χαρακτηριστικά για τους γνωστούς τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια υπουργούς και πρωθυπουργούς.
Παρά ταύτα- και είναι ενδεικτικό του κλίματος που θα συναντήσει η ελληνική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα- το Σάββατο οι ίδιοι άνθρωποι σκλήρυναν τη στάση τους, θέτοντας ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν στην παρούσα φάση, όπως για παράδειγμα το πώς θα αντιμετωπιστεί η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, καθώς ο σχεδιασμός είναι σε άμεση συνάρτηση με το βασικό στόχο της μείωσης των επιδιωκόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, που είναι άλλωστε μια από τις αποκαλούμενες «κόκκινες» γραμμές.