Η 26η Ιανουαρίου ήταν η δεύτερη μέρα που οι Αθηναίοι ξύπνησαν θαμμένοι, μαζί με το επιτελικό κράτος, στο χιόνι.
Ηταν η μεθεπομένη του επιτελικού έπους της Αττικής Οδού, της Μαραθώνος και της Κατεχάκη (που, παρεμπιπτόντως, δεν ανήκουν στην ευθύνη του κράτους, όπως πληροφορηθήκαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) , των ξεχασμένων στον διαλυμένο συρμό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάπου στην Λειβαδιά, των παγωμένων… ακριτών του (άνευ ρεύματος) Χαλανδρίου και Αμαρουσίου, της ανύπαρκτης Πολιτικής Προστασίας, των χαμένων 4.000 αστυνομικών και των εξαφανισμένων υπουργών. Ηταν η μέρα της πρωθυπουργικής συγγνώμης και της μη απόδοσης πολιτικής ευθύνης.
Την ίδια μέρα, 26 Ιανουαρίου, μια πρωτοεμφανιζόμενη εταιρία δημοσκοπήσεων, ονόματι ABACUS με επικεφαλής αναλυτή τον καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη, πρώην πολιτευτή του Ποταμιού, παρουσίασε στην τηλεόραση, του Αlpha έρευνα κοινής γνώμης η οποία βγάζει 14,5 μονάδες διαφορά υπέρ ΝΔ, ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και αφήνει εκτός Βουλής Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη.
Στην εκτίμηση ψήφου το ΚΙΝΑΛ εκτοξεύεται (18-21%), ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη για να μην είναι τρίτο κόμμα (20%-23%), οι Βελόπουλος, Βαρουφάκης παραμένουν εκτός Βουλής και η ΝΔ πιάνει αυτοδυναμία με ποσοστό 36% έως 39%.
Η δημοσκόπηση, όπως ενημέρωσε ο Alpha, είχε γίνει προ κακοκαιρίας, αλλά μετά την κακοκαιρία έγινε νέα, ημερήσια και τηλεφωνική, έρευνα σε 303 νοικοκυριά στην Αττική για να αποτυπωθούν οι αντιδράσεις – που, όμως, δεν ενσωματώθηκαν στην πρόθεση ψήφου της βασικής έρευνας.
Ενδεχομένως τα ευρήματα της έρευνας να αποτυπώνουν όντως την πραγματικότητα – εάν αύριο, δηλαδή, γίνονταν διπλές εκλογές μπορεί να είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, τετρακομματική Βουλή και μάχη στήθος με στήθος Τσίπρα και Ανδρουλάκη. Ενδεχομένως επίσης εάν ενσωματωνόταν και η συμπληρωματική έρευνα (της κακοκαιρίας και των 303 νοικοκυριών), να είχαμε αυτοδυναμία ΝΔ από την πρώτη κιόλας κάλπη, της απλής αναλογικής, κι ο Τσίπρας μπορεί να μην έμπαινε ούτε εκείνος στην Βουλή.
Όλα συμβαίνουν και όλα μπορούν να συμβούν. Μπορεί οι αθηναίοι να είχαν όνειρο ζωής να διανυκτερεύσουν στους μείον τρεις βαθμούς και σε 30 πόντους χιόνι στην Μεσογείων. Μπορεί οι ψηφοφόροι να συμφωνούν με την διαπίστωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ότι «η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε πολύ ανεβασμένο επίπεδο σε σχέση με πριν». Μπορεί επίσης να πλειοδοτούν στην εκπαιδευτική διάσταση της διακυβέρνησης όπως την έθεσε ο πρωθυπουργός («διδασκόμαστε από τα λάθη μας και προχωράμε») και να επιθυμούν να δώσουν ευκαιρίες στην ΝΔ να διδαχθεί ακόμη περισσότερα.
Μπορεί ακόμη ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην χρειαστεί να ξαναμιλήσει ποτέ. Διότι κάθε φορά που ο πρόεδρός του σιωπά, το ΚΙΝΑΛ κερδίζει τουλάχιστον μια δημοσκοπική μονάδα.
Μπορεί όμως να υπάρχουν και κάποια ζητήματα, μεθοδολογικά επιστημονικά, και πολιτικά, με τέτοιου τύπου δημοσκοπήσεις.
Επιστημονικά, έχει π.χ. ενδιαφέρον η επισήμανση του πολιτικού αναλυτή Απόστολου Πιστόλα περί ασαφούς στάθμισης του δείγματος, όπως και τα τρία ερωτήματα που θέτει μέσω twitter: Τι σημαίνει το 2% του Βελόπουλου, ξεφούσκωσαν απότομα οι αντιεμβολιαστες; Και που πήγαν; Από πού λαμβάνει το ΚΙΝΑΛ; Και το 11% που δηλώνει ότι ψηφίζει «άλλα κόμματα» τι περιέχει;
Πολιτικά, τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης τυγχάνει – κατά σύμπτωση ή μη – να υπηρετούν ένα βολικό σκηνικό για την κυβέρνηση και το «αντιΤσίπρα» σύστημα: Να διαμορφώνουν εικόνα και ρεύμα που πείθει το εκλογικό σώμα πως το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική, ότι ωρίμασε ο χρόνος και οι συνθήκες επιστροφής στο παλιό δίπολο και στον κλασσικό δικομματισμό, και πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο «αντιΤσίπρας» που θα αποκαταστήσει τις ισορροπίες της αστικής δημοκρατίας και θα τελειώσει οριστικά την παρένθεση εξουσίας του «λαϊκισμού».
Επικοινωνιακά, το timing παρουσίασης μιας τέτοιας δημοσκόπησης μπορεί να εμπεριέχει κι ένα διπλό ρίσκο: Αφενός – το πιο ανώδυνο – να εκπέμψει σήμα πολιτικού πανικού. Αφετέρου – το πιο επικίνδυνο – να τροφοδοτήσει περαιτέρω την αναξιοπιστία και το κύμα του πολιτικού αντισυστημισμού.
Και, στρατηγικά, ενέχει έναν επιπλέον κίνδυνο: να την πάρουν τοις μετρητοίς οι πρωταγωνιστές της. Εχει συμβεί και στο παρελθόν, το είχε πάθει και ο ΣΥΡΙΖΑ: Η εταιρία δημοσκόπησεων λεγόταν τότε Vox Pop Analysis και μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές του Μάϊου του 2019 έστειλε report στην Κουμουνδούρου που εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεδομένο νικητή.
Πάνω της βασίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε on camera ότι εάν χάσει θα πάει σε πρόωρες, εθνικές εκλογές…