Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη Συρία μεταξύ ανταρτών και στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης Άσαντ, η Επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία, ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα τουλάχιστον 200 ατόμων τα οποία φέρονται να βαρύνονται για τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων αμάχων καθώς και για επίσης χιλιάδες απαγωγών, βασανιστηρίων αλλά και “εξαφανίσεων”.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί σαφώς μια αλλαγή στάσης του διεθνούς οργανισμού απέναντι στη συριακή κυβέρνηση, καθώς, μέχρι σήμερα δεν ήταν ανάμεσα στις πρακτικές της να κατονομάζει τους υπευθύνους για εγκλήματα πολέμου στη συγκεκριμένη χώρα.
Προσπαθώντας να δώσουν μια “εξήγηση” γι’ αυτή την αλλαγή στάσης, τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής ισχυρίζονται πως η απόφασή τους αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πράξεις πλέον αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα.
Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για “τουλάχιστον 220.000 νεκρούς από τη έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ΟΗΕ έχει ήδη προετοιμάσει πέντε συνολικά λίστες, έχοντας χωρίσει τα ονόματα ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκει το καθένα.
Τα μέλη της Επιτροπής αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον ακριβή αριθμό των προσώπων που θα κατηγορηθούν ως εγκληματίες πολέμου, ωστόσο, διπλωματικές πηγές υπολογίζουν περίπου στα 200.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η συριακή κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που έχουν καταληφθεί από αντάρτες, στις οποίες, όπως επιβεβαιώνουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες αμάχων, ακόμη και μωρά παιδιά και ηλικιωμένοι.
Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάνει λόγο για συνολικά 9 εκατομμύρια πολιτών που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε διάφορες χώρες, εξ αιτίας της φωτιάς του πολέμου που δεν λέει να κατασιγάσει από τις 15 Μαρτίου του 2011.