Η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της ελληνικής κυβέρνησης θα απασχολήσει τις συζητήσεις τόσο στο πλαίσιο όσο και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Εισήλθε στις 14.55 (ώρα Ελλάδας), χωρίς να κάνει δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάνης Βαρουφάκης στο κτήριο που θα γίνει το Eurogroup. Ο Υπουργός συνοδευόταν από το νέο Γενικό Γραμματεά Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του κυρία Ελενα Παναρίτη.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισίπροσερχόμενος δήλωσε ότι δεν συζητηθούν σήμερα τεχνικές λεπτομέρεις για την Ελλάδα.
«Η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων έγινε δεκτή από τους θεσμούς – τώρα χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν χάνουμε χρόνο για το ζήτημα της Ελλάδας, εργαζόμαστε συνεχώς» πρόσθεσε.
«Η ελληνική λίστα δεν ήταν επαρκής. Οι Ελληνες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα. Χρειάζονται ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων έως το τέλος Απριλίου» δήλωσε από την πλευρά του ο ολλανδός αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών Eric Wiebes, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος.
Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση την παρελθούσα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ για τα προτεινόμενα μέτρα. Ακόμη, θα ενημερωθεί για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας και για τα υφιστάμενα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Πάντως, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτική καθηγητή Νίκο Θεοχαράκη, ευρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές εργασίες με στελέχη των θεσμών.
Πριν το Eurogroup συνεδρίασε η ευρωομάδα εργασίας (Euro Working Group) στην οποία έγινε μια τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..).
Στο Euro Working Group μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο κ. Θεοχαράκης.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμη οι ελληνικές προτάσεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, για αλλαγές στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, η συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, οι αλλαγές στην νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο στόχος για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, αλλά και οι διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως.
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να προσέλθει στο χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου στις 3.45 το απόγευμα.
Στις Βρυξέλλες οι τεχνικές διαβουλεύσεις ελληνικών Αρχών και θεσμών
Στις Βρυξέλλες αναμένεται να διεξαχθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μετά από αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Μαργαρίτης Σχοινάς.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, αν η Επιτροπή αναμένει να ξεκινήσουν, εντός της εβδομάδας, τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων στο αποψινό Eurogroup.
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως ο πρόεδρος της Eπιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν, επί τόπου, στην Αθήνα.
Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, αλλά η ουσία τους. «Οι θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις και παράλληλα πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς και με τις ελληνικές Αρχές, σε ορισμένες πτυχές τους, και επί τόπου στην Αθήνα»ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η ατζέντα του Eurogroup
Όπως ανακοινώθηκε από το Eurogroup, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Δευτέρας έχει ως εξής:
«Το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση για παράταση της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα έως και τέσσερις μήνες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
» Το Eurogroup ενέκρινε την πολιτική συμφωνία για την παράταση στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η συμφωνία εγκρίθηκε από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια στη ζώνη του ευρώ και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο παρέχει τη συνδρομή. Η επίσημη απόφαση για την παράταση ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου.
»Το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με την τρέχουσα 6η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Μια από τις απαιτήσεις του προγράμματος είναι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου κατασχέσεων, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα επισφαλή τους δάνεια και να βελτιώσουν την ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.
»Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση σε εκείνα που θεωρείται ότι ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
»Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θεματική συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ».