Πολλά μέτρα και πολλά σταθμά όπως φαίνεται υπάρχουν στην Ευρώπη όσον αφορά τουλάχιστον την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάθε χώρας, καθώς, κάποιες από αυτές, όπως εν προκειμένω η Γαλλία, αντί να αντιμετωπίζουν πρόστιμα και απειλές προκειμένου να εκπληρώσουν τα ζητούμενα του Συμφώνου Σταθερότητας, εισπράττουν τεράστιο χρόνο ώστε να μπορέσουν να καταφέρουν τον στόχο με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Και ενώ η Γαλλία οφείλει να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% σε σχέση με το ΑΕΠ, κατάφερε να πάρει παράταση δυο ολόκληρων ετών προκειμένου να το επιτύχει, την τρίτη μάλιστα κατά σειρά από το 2009.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να φθάσει εφέτος στο 4,1% του ΑΕΠ. Την χρονική παράταση – την… τρίτη από το 2009! – σε ό,τι αφορά την υποχρέωση αποκατάστασης της δημοσιονομικής ευταξίας της χώρας ενέκριναν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Σύμφωνα με το BBC, κάποιοι στο Ecofin παραπονέθηκαν ότι οι αλλεπάλληλες παρατάσεις υποσκάπτουν η αξιοπιστία της ΕΕ στις αγορές. Στην σχετική απόφαση, πάντως, οι υπουργοί των «28» αναφέρεται ότι «η παράταση δικαιολογείται από τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει καταβάλει από το 2013 η Γαλλία, από τις αδύναμες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και από άλλους παράγοντες».
Στους «άλλους παράγοντες» ασφαλώς περιλαμβάνεται η δημοσκοπική της Μαρίν Λεπέν, η οποία σε συνδυασμό με την (επίσης δημοσκοπική) καταβαράθρωση του προέδρουΦρανσουά Ολάντ και την πολυδιάσπαση και τις έριδες της γαλλικής Δεξιάς, φέρνουν εξαιρετικά πιθανή την προοπτική της εκπροσώπησης από το 2017 της Γαλλίας στις Βρυξέλλες από μια δεδηλωμένη πολέμια της Ενωμένης Ευρώπης.
Οι συμμετέχοντες στο Ecofin ζήτησαν, ασφαλώς, από τη Γαλλία να κάνει «πρόσθετες δημοσιονομικές προσπάθειες» που περιλαμβάνουν «τη λήψη πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν τη μείωση του ελλείμματος κατά επιπλέον 0,2% του ΑΕΠ».
Γνωρίζουν, όμως, ότι κάθε «πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια» που λαμβάνει η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών στη Γαλλία ανεβάζει τα ποσοστά της Λεπέν.
Tags: ecofin ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ