Ύστερα από 25 χρόνια, το Ειδικό Δικαστήριο αποφασίζει και πάλι για έναν, πρώην υπουργό, αυτή τη φορά, το Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε μία υπόθεση που παρότι χαρακτηρίστηκε «σκοτεινή» αποτελεί ιστορικό ορόσημο. «Αυτή είναι η τύχη του υπουργού του Μνημονίου», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απευθυνόμενος στους δικαστές , γνωρίζοντας πολύ καλά πως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη νομική αλήθεια αλλά και το αίσθημα δικαίου μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Στις 6 το απόγευμα ο πρόεδρος Νικ. Πάσσος θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου για την τύχη του Γ. Παπακωνσταντίνου ύστερα από τρεις πολύωρες διασκέψεις που πραγματοποίησαν οι 6 αρεοπαγίτες και οι 6 Σύμβουλοι Επικρατείας.
Σε αυτές τις διασκέψεις δεν μετέχουν οι 3 αναπληρωτές Αρεοπαγίτες και οι 3 αναπληρωτές Σύμβουλοι Επικρατείας, ούτε βέβαια η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου και ο αναπληρωτής της Γ. Μπόμπολης.
Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ανώτατοι δικαστές αν πράγματι ο πρώην υπουργός αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ, αφαιρώντας τα ονόματα των τριών συγγενών του. Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου πάντως εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιη για την ενοχή του, χωρίς να πει ούτε λέξη για τυχόν ελαφρυντικά, προτείνοντας δηλ. την καταδίκη του. Μια πρόταση που αν βρει σύμφωνους και τους δικαστές, σημαίνει 2 φορές ισόβια για τον πρώην υπουργό.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει να αντιμετωπίσει δυο κακουργήματα.
-Απόπειρα απιστίας διότι δεν προχώρησε, ως όφειλε σε φορολογικούς ελέγχους των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ
-Νόθευση εγγράφου για την διαγραφή των τριών συγγενών του.
Και οι δύο κατηγορίες είναι μάλιστα σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. περί καταχραστών δημοσίου, φέρνοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών ακόμη και με τα ισόβια.
Στην περίπτωση που ο κ. Παπακωνσταντίνου κριθεί ένοχος από το Ειδικό Δικαστήριο για τις δύο κακουργηματικές κατηγορίες, ο δρόμος για τη φυλακή θα είναι μονόδρομος αφού η απόφαση είναι τελεσίδικη, δεν αναστέλλεται και στα κακουργήματα δεν αναστέλλεται.
Στην κρίση των δικαστών πάντως καθοριστικό ρόλο θα παίξει το θέμα της ζημίας που φέρεται να προκλήθηκε στο δημόσιο, χωρίς ωστόσο να έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία εκείνα που να πιστοποιούν εάν όντως διέπραξαν φοροδιαφυγή οι τρεις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι εξάλλου δεν έχουν καν παραπεμφθεί μαζί του για ηθική αυτουργία. Με δεδομένο λοιπόν, ότι δεν έχουν ακόμα εκδοθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές ούτε καν τα τελεσίδικα φύλλα ελέγχου και καταλογισμού για τους τρείς συγγενείς του Γ. Παπακωσταντίνου, που να διαπιστώνουν αν υφίσταται και σε τι ποσό φτάνει η τυχόν φοροδιαφυγή τους ενώ παράλληλα εκκρεμούν οι προσφυγές στους στα Διοικητικά Δικαστήρια, το Ειδικό Δικαστήριο καλείται να κρίνει εκ των προτέρων για τη φερόμενη ως ζημία του δημοσίου, «προκαταβάλλοντας», σύμφωνα με νομικούς κύκλους την ποινή στον πρώην υπουργό.
Η τυχόν απουσία πάντως ζημίας καθορισμένης και βεβαίας, όπως λέει ο νόμος, μπορεί να οδηγήσει στη μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα. Και τότε η επιβολή της ποινής θα είναι μετατρέψιμη.
Η «μάχη» των αμφιβολιών που έδωσαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και οι συνήγοροι του, θα κρίνει εν πολλοίς και την ποινική του μεταχείριση. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις μαρτυρικές καταθέσεις από τις οποίες ενισχύθηκε αυτή αμφιβολία, αφού ουδείς μπόρεσε να πει με σιγουριά πως ο πρώην υπουργός ήταν αυτός που αλλοίωσε την περιβόητη λίστα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως σε μία τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων με βάσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Θα αποτελέσει ενδεχομένως, όπως λένε κάποιοι, μια «πλατφόρμα» για να απαλλαγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου χωρίς ωστόσο να ακουστεί μέσα στην αίθουσα το «αθώος».
Η Βουλή των δύο ημερών του 2012, σύμφωνα με συνταγματολόγους, θα είναι ο λόγος για την παραγραφή των αδικημάτων του, αφού σε εκείνη τη σύνοδο θα έπρεπε να είχε ασκηθεί η δίωξη σε βάρος του αλλά αυτό δεν έγινε. Αντίθετη άποψη για αυτό είχε εκφράσει το δικαστικό συμβούλιο που τον παρέπεμψε, γεγονός όμως που σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει και το Ειδικό Δικαστήριο να αποφανθεί σχετικά.
Ακόμη πάντως κι αν κριθεί ένοχος ο κ. Παπακωνσταντίνου, κρίσιμο για την τύχη του θα είναι η ενδεχό