«Από το 4ο 3μηνο του 2019 έως το 3ο 3μηνο του 2021 ο ρυθμός πραγματικής αύξησης επενδύσεων πλησιάζει το 20%. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των επενδύσεων με διαφορά από τη 2η χώρα.#Με_σχέδιο επιταχύνουμε τον αναπτυξιακό βηματισμό μας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Πριν όμως βγάλουμε τα χρυσά κουτάλια και πιρούνια και εφορμήσουμε στους φασιανούς και τα χαβιάρια -αφού βεβαίως πρώτα εξωφλήσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ- ας δούμε τι μας λέει ο υπουργός Επικρατείας. Τι από τα δύο ισχύει; Είμαστε πρωταθλητές στην ΑΥΞΗΣΗ των επενδύσεων ή στο μέγεθος των επενδύσεων που έχουν γίνει ή μήπως στον αριθμό (με το κομμάτι) των επενδύσεων ανεξάρτητα αν είναι μικρές ή μεγάλες;
Από την ίδια τη δήλωση άκρη δεν βγάζεις διότι λέει ταυτόχρονα δύο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ πράγματα. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν!
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η Ελλάδα, ο άλλοτε ουραγός των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεχωρίζει με τις επιδόσεις της, σημειώνοντας τη διετία 2020-2021 τη μεγαλύτερη αύξηση σε όρους ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. ΑΥΞΗΣΗ επενδύσεων λοιπόν!
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2020 ανήλθαν σε 2,813 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τα 4,484 δισεκατομμύρια το 2019, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 37,3%. ΛΟγικό! Καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις του 2020 επηρεάστηκαν προφανώς, όπως έγινε και παγκοσμίως, από την πανδημία.
Τα 4,484 δισεκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν το 2019 ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το 2006 και φυσικά επρόκειτο για επενδύσεις που ο σχεδιασμός τους ανάγεται στην περίοδο 2017-18 διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Για το 2021, όπως είπε λίγο πριν το τέλος του 2021 ο πρόεδρος του υπαγόμενου πλέον απευθείας στο υπουργείο Εξωτερικών και στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής σε συνέντευξή του, οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ξεπερνούσαν το 2021 τα 3 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. που ήταν το 2020, δηλαδή μόλις και μετά βίας θα έφταναν στα επίπεδα του 2017 και θα υστερούσαν σαφώς του 2018 και πολύ περισσότερο θα υστερούσαν έναντι του 2019 (Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, στις 7.12.21 στην ιστοσελίδα pagenews.gr).
Ιδού και ο σχετικός πίνακας της Τράπεζας της Ελλάδας:
Κι ύστερα έρχεται ο Υπουργός Ανάπτυξης, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης και μας λέει στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό:
«Το 2021 θα κλείσουμε με αύξηση επενδύσεων 11,7%. Αυτή είναι η καλύτερή μας επίδοση από το 2006. Μιλάμε δηλαδή για τέσσερα χρόνια πριν τη χρεοκοπία» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο στόχος για +21,9% στην αύξηση των επενδύσεων το 2022 θα επιτευχθεί και «θα είναι η καλύτερη επίδοση της Ελλάδος εδώ και 27 χρόνια».
Πάμε ξανά να πιάσουμε μολύβι και χαρτί:
Το 2020, όπως είπαμε παραπάνω, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έπεσαν κατά 37,3% από το 2019, στα 2,8 από τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συν 11,7% του 2021 σημαίνει ότι υπήρξε άνοδος στα 3,1 δισ. Αν -όπως υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης- υπάρξει φέτος, το 2022, αύξηση κατά 21,9%, τότε τα 3,1 δισ. του 2021 θα φτάσουν στα 3,77 δισ. ευρώ το 2022. Θα είμαστε δηλαδή πιο κάτω από το 2019 και λίγο πιο πάνω από το 2018 και βέβαια ουδεμία σχέση με το 2006.
Σημαντική αύξηση ύψους επενδύσεων δεν είχαμε λοιπόν και ούτε προβλέπεται να έχουμε, έτσι τουλάχιστον όπως παρουσιάζει τα πράγματα ο κύριος Γεωργιάδης ο οποίος όμως φροντίζει να μας πει ότι έχουμε αύξηση του αριθμού -με το κομμάτι δηλαδή- των επενδύσεων και για το σκοπό αυτό διαρρέει και την ετήσια έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ) Competiveness Survey2021, η οποία δεν μετράει το ύψος των επενδύσεων βάσει των κεφαλαίων που δαπανώνται αλλά αριθμητικά το πόσες είναι: Ετσι, για το 2020 η έκθεση αναφέρει ότι επετεύχθη αύξηση 77% επειδή έγιναν 39 ξένες επενδύσεις έναντι 22 το 2019. Σαν να λέμε ότι το να στήσεις 10 ψιλικατζίδικα με 100 χιλιάρικα είναι καλύτερο από το να στήσεις δύο επιχειρήσεις με 100 εκατομμύρια!
“Γουάου!” που (δεν) θα πουν και στο Λόντον Σκουλ οφ Ικονόμικς!
Το ΔΝΤ πάντως δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα με το “πρωταθλητισμό” της Ελλάδας σε επενδύσεις καθώς ειδική έκθεσή του εξετάζει το επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία αναφέρει πως για να αυξήσει τη δυνητική της ανάπτυξη και το βιοτικό της επίπεδο, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερη συσσώρευση κεφαλαίου και αύξηση της παραγωγικότητας.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι υψηλότερες επενδύσεις και η βελτίωση της παραγωγικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μια κοινωνία που γερνάει, όπου ο συρρικνούμενος πληθυσμός αναμένεται να επιβαρύνει πολύ τη δυνητική παραγωγή.
Στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπεται ότι το πραγματικό ποσοστό επενδύσεων στην Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 15% και 17% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, από 11,6% στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τον ιστορικό δείκτη κεφαλαιακής παραγωγής της χώρας. Και αυτά τα ποσοστά δεν θα οφείλονται βέβαια σε ένα “οργασμό” ανεξάρτητων επενδύσεων αλλά αποκλειστικά στη χρηματοδότηση και στις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του «φιλόδοξου» Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) της Ελλάδος.
Ωστόσο, σημειώνει η έκθεση του ΔΝΤ, ακόμη και αυτή η επίδοση θα υπολείπεται του επιπέδου των επενδύσεων στην Ελλάδα προ της κρίσης χρέους που ήταν στο 24% του ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας πως το επίπεδο επενδύσεων εκείνης της περιόδου συνέβαλε σε ένα μη βιώσιμο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Κατά το ΔΝΤ στο τέλος του 2019 το ποσοστό των επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, όταν πριν από το 2008, το επενδυτικό ποσοστό της Ελλάδας ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένο με το αντίστοιχο ποσοστό της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και κοντά ή πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ο μύθος της Ελλάδας “πρωταθλήτριας” στις επενδύσεις δεν πατάει πουθενά, παρά σε επιμέρους νούμερα μικρής σημασίας. Ίσα ίσα εκείνο που βλέπουμε είναι κινήσεις απο-επένδυσης όπως αυτές του κλεισίματος των εργοστασίων λιγνίτη αλλά και της ΛΑΡΚΟ. Όλα τα άλλα είναι να ‘χαμε να λέγαμε καθώς μάλιστα και η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δείχνει να απομακρύνεται από τέρμινο σε τέρμινο…
Τα χρυσά κουτάλια και πιρούνια πίσω στο συρτάρι λοιπόν και πάμε να δούμε πως θα πληρώσουμε ΔΕΗ και φυσικό αέριο, εμείς οι πρωταθλητές! Διότι όπως λέει και το τραγούδι:
Για τον μύθο που μας λέτε
άλλον μύθο θα σας πω.
Ήταν κάποιος μια φορά
δίχως σπίτι και γωνιά.