Δυσφορία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το βάλτωμα των διαπραγματεύσεων μεταφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε σε κλειστή συνεδρίαση ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται, καθώς, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος τις τελευταίες ημέρες».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται ανένδοτος σε ένα σχεδιασμό για Grexit χαρακτηρίζοντας το θέμα «ταμπού».
Στη σκιά των… πυροβολισμών που δέχεται η Αθήνα, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει το Brussels Group, γι’ αυτό και δεν συνόδευσαν στις ΗΠΑ το Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο ΓΓ Εσόδων Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού οικονομικών Έλενα Παναρίτη.
Κρίσιμες θεωρούνται και οι επαφές που θα έχει από σήμερα -σε πολιτικό επίπεδο- ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να έχει ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου και με τον υπουργό οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Παντοάν) καθώς και συνομιλίες με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Τι ζητάει η Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν αισιόδοξοι για θετική έκβαση και εξεύρεση λύσης, παρότι αποφεύγουν να μιλήσουν για συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Αμετακίνητοι παραμένουν και στις «κόκκινες γραμμές», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν υφεσιακά μέτρα όπως:
Περικοπή μισθών
Περικοπή συντάξεων
Ομαδικές απολύσεις
Με φόντο τα παραπάνω, διαπιστώνουν τέλος πως στις 24 Απριλίου ακόμα κι αν δεν ανοίξει η στρόφιγγα, μπορεί να σταλεί ένα ευνοϊκό σήμα για την ελληνική πλευρά. Ειδικά για το θέμα της ρευστότητας, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στο iefimerida.gr «κανένας Ντράγκι δεν παίρνει αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές».
Οπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις», αλλά τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις “κόκκινες γραμμές” της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.
Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!»
Τονίζει ότι «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα», ότι δηλαδή «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας για τη ρευστότητα
Δεν έχει τέλος η ασφυξία με τη ρευστότητα καθώς οι υποχρεώσεις της χώρας είναι τεράστιες και γίνεται αγώνας δρόμου για να μπορέσουν να καλυφθούν. Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φαίνεται πως θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει 1,4 δισ. ευρώ των εντόκων που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν.
Στις 17 Απριλίου, λήγει επίσης έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.
Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου συνεχίζονται τον Μάιο, με τη χώρα μας να καλείται να καταβάλει 200.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαΐου και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 8 Μαΐου. Η ημερομηνία που θεωρείται κομβική είναι, όμως, η 12η Μαΐου, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ δόση ύψους περίπου 750.000.000 ευρώ. Ίσως είναι η μέρα εκείνη την οποία υπονοεί και η S&P που η χώρα μας κινδυνεύει να πνιγεί από τη θηλιά της χρηματοδοτικής ασφυξίας, εάν τα κρατικά ταμεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την υποχρέωση αυτή προς το ΔΝΤ.
Πηγή: iefimerida.gr