του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Κλίμα ότι ο πρωθυπουργός εξέρχεται ενισχυμένος από τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να καλλιεργήσουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να αποδοθούν στον Ευ. Βενιζέλο οι παραιτήσεις και δηλώσεις διαφοροποίησης βουλευτών.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι, πλέον, “όμηρος” των κορυφαίων. Χάρη στις παρεμβάσεις Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδη, Ρέππα και Λοβέρδου κατέστη δυνατή η εξομάλυνση στην Κ.Ο, όπου παρά την σκληρή κριτική από τη Βάσω Παπανδρέου (που απευθύνθηκε στον ενικό και σε έντονους προσωπικούς τόνους προς τον Γ. Παπανδρέου), ενώ ο Ευ. Βενιζέλος εξέρχεται ιδιαίτερα ενισχυμένος, καθώς διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ισχυρά ερίσματα μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις του κ. Παπανδρέου και κατά πόσο έλαβε το μήνυμα των κορυφαίων και των βουλευτών του.
Εφόσον αλλάξει γραμμή πλεύσης θα πρέπει να αναμένει κανείς να απουσιάζουν ή να υποβαθμιστούν,ή οι -κατά τον Γ. Φλωρίδη που εισήγαγε τον όρο– “κηπουροί” (ή οι παρέες που είπε η κυρία Παπανδρέου).
Και επίσης θεωρείται αυτονόητο πως τίθεται υπό μία ιδιότυπη “επιτροπεία των αρίστων”, καθώς θα πρέπει εφεξής να λειτουργεί συμμετοχικά και να ακούει τις εισηγήσεις του κ. Βενιζέλου -ιδιαίτερα εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι θα αναλάβει αντιπρόεδρος και, πιθανώς, και υπουργός Οικονομικών- και άλλων κορυφαίων υπουργών.
Προφανές είναι ακόμα ότι ο πρωθυπουργός έχει ανάγκη ενός άλλου επικοινωναικού επιτελείου. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε -και μένει να δούμε τις αποφάσεις- η αντικατάσταση του Γ. Πεταλωτή, ο οποίος θεωρείται ότι εκπροσώπησε την “αλλαζονική πρώτη φάση” της διαλυβέρνησης και η αξιοποίηση σε επικοινωνιακό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου του Π. Γερουλάνο. Πρόσωπο- κλειδί στην κυβέρνηση αναμένεται να έχει ο επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος, ένας εξαιρετικός επιστήμονας, με μεγάλες επικοινωνιακές ικανότητες.