Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά στο thepressproject.gr προκάλεσε την αντίδραση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος με ένα επιθετικό άρθρο στον ιστότοπο protagon.gr (επιρροής “Ποταμιού” και Σταύρου Θεοδωράκη) συνδέει τον ιστότοπο (thepressproject) και τον υπουργό με το κανάλι Ε (που αναμετέδωσε τη συνέντευξη) και επιχειρηματικά συμφέροντα. Διαβάστε το άρθρο του Τάσου Τέλλογλου και την απάντηση του δημοσιογράφου Κώστα Εφήμερου.
Η επιχειρηματολογία του Τάσου Τέλλογλου στηρίζεται στο γεγονός ότι τη συνέντευξη του κ. Παππά αναμετέδωσε το κανάλι Ε που φέρεται να ανήκει στον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη (πρώην 902). Όμως, όμως επισημαίνει στην απάντησή του το thepressproject.gr, είχε σταλεί επιστολή σε όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να αναμεταδώσουν τη συνέντευξη αλλά κανέναν, πλην του Ε, δεν ανταποκρίθηκε.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ” KOKKINEΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ” ΣΤΟ protagon.gr
O Νίκος Παπάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, είναι επικεφαλής της καμπάνιας με την οποία η κυβέρνηση καταγγέλλει την διαπλεκόμενη ιδιοκτησία των ηλεκτρονικών μέσων. Την ίδια όμως εποχή που η κυβέρνηση, δια του Νίκου Παπά και κυβερνητικών βουλευτών όπως ο κ. Νικολόπουλος, καταγγέλλουν την παλιά διαπλοκή, κλείνουν το «μάτι» σε φιλικούς προσκείμενους προς αυτήν προμηθευτές του δημοσίου, π.χ προμηθευτές φαρμάκων, υποσχόμενοι άδειες εκπομπής. Ή ακόμα χειρότερα, σε επιχειρηματίες που ελέγχονται από υπερατλαντικές αρχές για παραβίαση του εμπάργκο πετρελαίου με το Ιράν ή με στενή σχέση με Ρώσο επιχειρηματία που έχει απαγόρευση εισόδου στη Δύση εξαιτίας της εκ μέρους του χρηματοδότησης της ρώσικης επιχείρησης στην Κριμαία. Μετά από 4 μήνες στην κυβέρνηση, όλοι –μέσα και έξω από τη χώρα– έχουν πονηρευθεί.
Το πιο εξογιστικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Παππά για την εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου δόθηκαν στον ιστότοπο The Press Project και από αυτόν σε ένα κανάλι που, σύμφωνα με καταγγελλίες ελβετικής εταιρείας στην εισαγγελεία Αθηνών, έχει αγορασθεί με χρήματα που υπεξαιρέθηκαν στην διάρκεια αγοραπωλησίας της εταιρείας υπαίθριας διαφήμισης ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ από τον ελβετικό κολοσσό Affichage.
Στις 15 Φεβαρουαρίου του 2007, η ελβετική εταιρεία Affichage, ένας από τους κολοσσούς του κλάδου της διαφήμισης στην Ευρώπη, υπογράφει συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη για να εξαγοράσει το 75% της δραστηριότητάς του στον χώρο της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα. Με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2009, οι 10.000 θέσεις υπαίθριας διαφήμισης -που έλεγε ο πωλητής ότι ήλεγχε- θα έπρεπε να έχουν μεταβιβασθεί στον νέο συνεταίρο του. Οι Ελβετοί πληρώνουν 64,5 εκ. ευρώ και η δραστηριότητα της εταιρείας ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΕ μεταφέρεται, μέσω δύο άλλων εταιρικών σχημάτων, στους Ελβετούς. Για τη μεταβίβαση χρησιμοποιούνται και δύο κυπριακές οντότητες. Στη συμφωνία ο πωλητής δεσμεύεται ότι δεν θα ανταγωνίζεται τη νέα εταιρεία και ότι για κάθε πλαίσιο που δεν θα παραδίδει στους Ελβετούς, θα καταβάλλει 8.000 ευρώ πρόστιμο.
Ο κ. Αναστάσιος Σωφρονιάδης ήταν ο κάτοχος του 9,28% του κεφαλαίου της εταιρείας ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ, αλλά είχε πληροφορηθεί ότι η συμφωνία των Ελβετών με τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας αφορούσε «στρατηγική συνεργασία». Τον Ιούλιο του 2011, στη γενική συνέλευση της εταιρείας χάνεται ξαφνικά το όνομα του βασικού μετόχου και στη θέση του εμφανίζεται μια κυπριακή εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό, ενώ νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμφανιζόταν ένας Βέλγος υπήκοος, ο οποίος όμως δεν παρουσιαζόταν στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας.
Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει δικαιώσει τον Σωφρονιάδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει την αγοραπωλησία του πρώην «902 αριστερά στα FM», επειδή πουλήθηκε σε παρένθετα πρόσωπα από την Κύπρο και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσα ακριβώς χρωστάει ο πραγματικός μέτοχος του καναλιού, που αναμετάδωσε τις δηλώσεις Παππά για εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου, θα μπορούσε να μάθει ο υπουργός που διεκδικεί και το τελευταίο ευρώ από τα χρέη των καναλιών με σχετική ευκολία. Δεν λέω ότι αποφασισε ο ίδιος πού θα αναμεταδοθούν οι δηλώσεις του, αλλά το αντισυστημικό έχει κάποια όρια. Ιδιαίτερα όταν «ακουμπάει» μερικές από τις πιο σκοτεινές πλευρές του συστήματος που υποτίθεται ότι πολεμάει στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ thepressproject.gr
Τον τελευταίο καιρό το ThePressProject βρίσκεται στο στόχο όλο και περισσότερων δημοσιευμάτων που σκοπός τους είναι η απαξίωσή του. Το τελευταίο τέτοιο δημοσίευμα φέρει τίτλο «Κόκκινες δουλειές» και είναι γραμμένο από τον Τάσο Τέλλογλου στο protagon.gr. Φαίνεται ότι κάνουμε κάτι πάρα πολύ καλά.
του Κώστα Εφήμερου
Το άρθρο του Τέλλογλου αφορά ουσιαστικά την περίεργη διαδρομή του χρήματος στην περίπτωση της πώλησης των συχνοτήτων του 902 από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μοιάζει πολύ με το ανέκδοτο με τον μαθητή που έγραφε πάντα την ίδια έκθεση με «το μυρμηγκάκι». Ξεκινάει από το ότι ο Νίκος Παππάς έδωσε συνέντευξη στο ThePressProject, συνεχίζει λέγοντας ότι την συνέντευξη αναμετέδωσε το ETV και μετά «τελειώνει» πάνω στον τηλεοπτικό σταθμό με στοιχεία που απ’ ό,τι βλέπω στο Google έχει ξαναγράψει.
Η σύνδεση ωστόσο του ThePressProject και του καλεσμένου του με το ETV είναι τουλάχιστον ατυχής. Το TPP κάνει μια υπερπροσπάθεια που δεν την δικαιολογεί ούτε καν η οικονομική του κατάσταση προκειμένου να προσφέρει μια εναλλακτική οπτική στην ενημέρωση. Το τηλεοπτικό μας εγχείρημα, όπως και κάθε τι που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, εμπνέεται από την φιλοσοφία της ελεύθερης και αδέσμευτης διακίνησης της πληροφορίας και για αυτό είναι διαθέσιμο προς αναμετάδοση από οποιονδήποτε το επιθυμεί.
Ο κύριος Τέλλογλου φαίνεται δεν έχει χρόνο να ενημερώνεται από τις ειδικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα ΜΜΕ, όπως το typologies.gr, τα οποία δημοσίευσαν το δελτίο Τύπου με το οποίο καλούσαμε οποιονδήποτε τηλεοπτικό σταθμό θέλει να αναμεταδώσει το πρόγραμμά μας με μοναδική υποχρέωση να μην διαλέξει τμήματα αλλά να το παρουσιάσει ολόκληρο, όπως ακριβώς θα το παράξουμε. Μάλιστα για να το διασκεδάσουμε στείλαμε επιπλέον επιστολές στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας προσφέροντάς τους δωρεάν το περιεχόμενο -χωρίς μεγάλη ανταπόκριση είναι η αλήθεια.
Η επιλογή μας είναι σαφής και παλιά. Ήδη από την 11η Ιουνίου του 2013, όταν το ThePressProject κράτησε ανοιχτό το σήμα της ΕΡΤ μέσω του διαδικτύου, το έκανε χωρίς να κλειδώνει τον player στην ιστοσελίδα του αλλά αφήνοντάς τον ελεύθερο για οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιθυμούσε, ακόμα και για εμπορικά ενημερωτικά πόρταλ. Όπως και τότε έτσι και τώρα η διακίνηση του μηνύματος είναι για εμάς μεγαλύτερης σημασίας απ’ ό,τι η αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας (άλλωστε όλοι καταλαβαίνουν ότι η τηλεοπτική μετάδοση μειώνει τους τηλεθεατές μέσω του TPP).
Αν όμως αφήσουμε απ’ έξω την συζήτηση για το ποιος θα ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός που θα ήταν αρκετά καθαρός για να αναμεταδώσει το TPP, αν θα έπρεπε, δηλαδή, να πούμε όχι στο MEGA του Μπόμπολα, στον Alpha του Κοντομηνά ή τον ΣΚΑΪ του Αλαφούζου κ.ο.κ., τότε το μόνο για το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις είναι το γιατί το κάνουμε έτσι.
Και το γιατί απαντιέται με τον ευκολότερο τρόπο: Γιατί το μήνυμα είναι σημαντικότερο από τον ταχυδρόμο. Γιατί το TPP κάνει όλο και περισσότερα πράγματα που τα καθιερωμένα ΜΜΕ αναγκάζονται να τα παίξουν. Επειδή ο στόχος μας είναι πάντα να θέσουμε εμείς την ατζέντα και όχι τα συμφέροντα, όπως αυτά που περιγράφει (και ενίοτε εξυπηρετεί αν αναλογιστεί κανείς σε ποιους τηλεοπτικούς σταθμούς εργάζεται) ο Τάσος Τέλλογλου.
Και είναι κρίμα λοιπόν για έναν δημοσιογράφο με πολύ καλή γνώση του χώρου και του ThePressProject να επιλέγει να τιτλοφορήσει ως «κόκκινες δουλειές» το άρθρο του, χωρίς πρώτα να διασφαλίσει απόλυτα την αλήθεια: Ότι η συνέντευξη έγινε από το TPP, ότι ο Νίκος Παππάς ήταν καλεσμένος μας και όχι του ETV, ότι έμαθε για την αναμετάδοση μόνο λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης, ότι μάλιστα αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σε οποιονδήποτε άλλο δημοσιογράφο που δεν ήταν από το TPP και ότι η σύνδεση που θέλει να κάνει το κείμενο του είναι περισσότερο κοντά στα «μαύρα χάλια» της δημοσιογραφίας παρά στις «κόκκινες δουλειές» στα ΜΜΕ.