Η επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου παραμένει αυτή που ήταν, η Ελλάδα να μείνει μέρος της Ευρωζώνης, τόνισε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ περί Grexit και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε εικασίες.
Σε ό,τι αφορά την δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι «οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα λίγο αέρα για να αναπνεύσει», ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την πλευρά των θεσμών -και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας- έχει πάντα επιδειχθεί ευελιξία και έχουν ληφθεί μέτρα για να βοηθηθεί.
«Οι θεσμοί πρέπει να διαπιστώσουν πρόοδο, αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο» ανέφερε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ σχετικά με τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευρά με τους δανειστές.
Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι υπάρχει «πολύ στενή συνεργασία του ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ» ωστόσο υπογράμισε ότι αυτή η συνεργασία «δεν υποκαθιστά τους θεσμούς».
Ο κ. Ζάιμπερτ κάλεσε την Αθήνα «να παρουσιάσει γρήγορα μεταρρυθμίσεις για να εγκριθούν από τους θεσμούς, το Εurogroup και τα Κοινοβούλια».
«Συνέχεια των επαφών που έχει αναπτύξει η καγκελάριος Μέρκελ με τον έλληνα Πρωθυπουργό» αποτελεί η χθεσινή επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρίνισε ωστόσο ότι το περιεχόμενο της συζήτησης είναι εμπιστευτικό.
«Οι συνομιλίες Μέρκελ-Ολάντ, ως φίλοι της Ελλάδας, δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους τρεις Θεσμούς. Η όποια πρόοδος που θα μπορούσε να δει κανείς, θα πρέπει να σημειωθεί στις συνομιλίες με τους τρεις Θεσμούς. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η βάση της συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ολάντ προσέφεραν την βοήθειά τους στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα τηλεφωνήματα έγιναν σε αυτό το πνεύμα.
Ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ επανέλαβε ακόμη ότι ο οδικός χάρτης έχει αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου με την σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας και αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδας να επεξεργαστεί σε λεπτομέρειες το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να το συντονίσει με τους τρεις Θεσμούς, οι οποίοι θα κάνουν από κοινού την αξιολόγηση, την οποία θα υποβάλουν στο Eurogroup και, βάσει αυτού, τα εθνικά κοινοβούλια θα λάβουν τις αποφάσεις τους.
left.gr