Ο κ. Νικολόπουλος απέστειλε την επιστολή του στον πρωθυπουργό χθες το βράδυ, αλλά ο κ. Σαμαράς λόγω των προγραμματικών δηλώσεων άφησε το θέμα για να το χειριστεί σήμερα. Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης πάντως ο κ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχαν και την πρώτη σύσκεψη.
Πάντως, η πληροφορία που ήθελε στενό του συνεργάτη, να έχει επικοινωνήσει με τον ΣΔΟΕ, προκειμένου να διευθετήσει εκκρεμή υπόθεση επιχειρηματία, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις ο πρώην υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος, ήταν ο πρώτος (ίσως και βασικός λόγος) για να διαταραχθούν οι σχέσεις του Αχαιού πολιτικού με τον Αντώνη Σαμαρά. Η σχετική πληροφορία έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του ημερήσιου Τύπου, στον οποίο φιλοξενήθηκε ένα κουίζ, το οποίο περιέγραφε το γεγονός.
Επρόκειτο για παρέμβαση που είχε γίνει προς τον ΣΔΟΕ, λίγες ώρες αφότου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, ο νέος υφυπουργός Απασχόλησης.
Στη θέση του κ. Νικολόπουλου ορίζεται με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ο βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σήμερα το πρωί ο κ. Νικολόπουλος τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά ο οποίος όμως του είπε να μιλήσουν αργότερα. Πριν υπάρξει όμως νέα επικοινωνία ο κ. Νικολόπουλος δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησής του στην οποία αναφέρει:
“Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή. Εύχομαι να κάνω λάθος.
Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της”.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Νικολόπουλος είχε κάνει δήλωση στην οποία ανέφερε ότι “δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών και είχε προσθέσει ότι οι δικές του κόκκινες γραμμές δεν θα γίνουν κόκκινες κορδέλες”.
Κεδίκογλου: “Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα”
“Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την παραίτηση του Ν. Νικολοπούλου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας
“Δεν υπάρχει λογική εξήγηση”, πρόσθεσε τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “μόλις χθες ο κ. Νικολόπουλος είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”.
Οργισμένη ήταν και η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαμηνύουν την οργή του πρωθυπουργού και θεωρούν ότι ήταν “unfair” ο χειρισμός που επέλεξε ο κ. Νικολόπουλος.
Ως προς την ουσία των λεγομένων του ότι δεν διέγνωσε διάθεση διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν: “Πότε πρόλαβε να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει διάθεση διαπραγμάτευσης; Ο κ. Νικολόπουλος παραβρέθηκε μόνο μία φορά στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση με την Τρόικα η οποία μάλιστα ήταν συνάντηση γνωριμίας και είχε διερευνητικό χαρακτήρα”.
Δ. Αβραμόπουλος: “Άνευ σημασίας” η παραίτηση Νικολόπουλου
“Άνευ σημασίας” χαρακτήρισε την παραίτηση Νικολόπουλου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
“Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική. Το υπουργείο θα αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση του λαβωμένου κύρους της χώρας στο εξωτερικό” δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και τους συνεργάτες του κ.κ. Σίμο Κεδρίκογλου, Κώστα Μπούρα, Γιώργου Μουρούτη για την διαχείριση της παραίτησης του υφυπουργού Εργασίας.