Το συνταγματικώς μίνιμουμ των 120 βουλευτών επιδιώκει ο πρωθυπουργός στην κρισιμότατη ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων που έχουν θέσει οι Θεσμοί για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της νέας συμφωνίας και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τις εκταμιεύσεις δόσεων και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το 3ετές πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ουσιαστικά πρόκειται για μία δύσκολη ψηφοφορία που αποκτά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – έως και εκλογές άμεσα.
Όπως επισημαίνουν κορυφαίοι υπουργοί στα όπλα της κυβέρνησης συγκαταλλέγονται: α) η εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. τη Δευτέρα που θα βγάλει την χώρα από «τα κόκκινα» των διεθνών οργανισμών και το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας και,
β) το άνοιγμα των τραπεζών που θα ηρεμήσει την κοινωνία
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Αυγή υπό τον τίτλο “Οι 3 μέρες του ΣΥΡΙΖΑ”, καθοριστικές αναμένεται να είναι οι τρεις επόμενες ημέρες τόσο για την κυβέρνηση μειοψηφίας που συγκροτούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. μετά την καταψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές από τους βουλευτές κατά βάση της “Αριστερής Πλατφόρμας”, όσο και για το εσωκομματικό τοπίο.
Crash test για την κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. η ψηφοφορία της Τετάρτης επί του 2ου “προαπαιτούμενου” νομοσχεδίου για τη “γέφυρα” χρηματοδότησης
Η ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή για το 2ο “προαπαιτούμενο” νομοσχέδιο αποτελεί βαρόμετρο για την επιβίωση της κυβέρνησης, η οποία έχει ως προϋπόθεση την υπερψήφιση από τουλάχιστον 120 βουλευτές, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ώστε να μην εισέλθει η χώρα στο φάσμα της χρεοκοπίας και για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που προσέδωσε ο Αλ. Τσίπρας στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες, η επανάληψη και το εύρος του ρήγματος στην τρίτη είναι βαρύνουσας σημασίας για τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Αξιοσημείωτες είναι, πάντως, και οι “ενωτικές” πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ή οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως σε κομματικό επίπεδο, για “χρυσή τομή” της τελευταίας στιγμής. Η δρομολόγηση και το επίπεδο (Κ.Ε., συνέδριο, κ.ά.) του εσωκομματικού διαλόγου θα προσδιοριστούν από την Π.Γ. τις προσεχείς ημέρες.
ΤΟ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thehuffingtopost.gr που παραθέτουμε, η «Αριστερή Πλατφόρμα» προσανατολίζεται να ζητήσει συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άμεσα επιδιώκει την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής όπου θεωρεί πλέον πως έχει την πλειοψηφία του οργάνου. Ουσιαστικά δίνει μία μάχη στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε με τις αποφάσεις του να ορίσει την πολιτική της κυβέρνησης.
Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης που εν γνώσει του Μαξίμου επιχειρούν να στήσουν «γέφυρες» και να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης εξόδου του κόμματος από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία για να καθορίσει τι θα γίνει στο κόμμα και ποια θα είναι η μορφή του εσωκομματικού διαλόγου.
Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
Το Μαξίμου δεν θέλει ο εσωκομματικός διάλογος να εμποδίσει την πρόοδο του κυβερνητικού έργου. Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά ανοιχτά μέτωπα (οικονομικά, εθνικά, πολιτικά, εσωκομματικά). Η τακτική του ήταν να λύσει ή να δρομολογήσει την λύση κάθε προβλήματος ανάλογα με την σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του. Πρώτα να υπάρξει συμφωνία, μετά να ψηφιστεί από τη Βουλή, στη συνέχεια να λυθεί το κυβερνητικό πρόβλημα (με τον ανασχηματισμό) κ.λπ. Αυτό που θέλει να κάνει τώρα είναι να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για το δάνειο για τη χρηματοδότηση από τον ESM που θα τελειώσει 15-20 Αυγούστου.
Στο ενδιάμεσο θα πρέπει να προσδιορίσει τι εννοεί όταν λέει πως «οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αλλά με γνώμονα η κυβέρνηση να μην πέσει κάτω από τους 120. Γι’ αυτό αφήνει ανοικτό το θέμα των εκλογών, αλλά χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα.
Η κυβέρνηση θα κάνει την δουλειά της, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή (όταν την ολοκληρώσει…) να αποκτήσει λαϊκή νομιμοποίηση. Για το Μαξίμου η προσφορότερη περίοδος θα ήταν τα μέσα του φθινοπώρου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και θα έρχονται οι εκλογές στην Ισπανία.