Η Μόσχα είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να πάψουν οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες και μπορεί άμεσα να διοχετεύσει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε αγορές της Ασίας, μεταξύ άλλων.
Η δήλωση ανήκει στη Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, πρόεδρο της ανω Βουλής της ρωσικής Δούμας, και σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αποτελεί την απάντηση της Μόσχας στην άρνηση των Ευρωπαίων να πληρώνουν εφεξής με ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το αίτημα διατυπώθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα και έτυχε κατηγορηματικής και ομόφωνης απόρριψης από το G7, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ηγέτες που παραμένουν διχασμένοι προφανώς εξαιτίας της μεγάλης ενεργειακής τους εξάρτησης από τη Ρωσία. Μεμονωμένες κυβερνήσεις, πάντως, όπως το Βερολίνο και η Ρώμη έχουν επικρίνει την πρόταση επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μονομερή μεταβολή των όρων των συμβολαίων. Το Κρεμλίνο, στο μεταξύ, τονίζει ότι αύριο θα μπορεί να παρουσιάσει τις πρακτικές διευθετήσεις που έχει αναλάβει να εκπονήσει η Τράπεζα της Ρωσίας, ώστε να καταστήσει εφικτές τις πληρωμές σε ρούβλια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στις 31 Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία που έθεσε στην κεντρική τράπεζα ο Ρώσος πρόεδρος, «θα έχουν αναπτυχθεί όλες οι λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας και θα έχει διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα είναι απλό, κατανοητό και εύκολο για τους αξιοσέβαστους πελάτες από την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές».
Ο κ. Πεσκόφ επιχείρησε παράλληλα να καταρρίψει το επιχείρημα των Ευρωπαίων, καλώντας τη Δύση να αντιληφθεί ότι ο «οικονομικός πόλεμος» που έχει κηρύξει στη Μόσχα έχει δημιουργήσει νέα δέσμη συνθηκών στην αγορά. Επανέλαβε, άλλωστε, τη δήλωση στην οποία είχε προβεί την προηγούμενη ημέρα, ότι «κανείς δεν πρόκειται να προσφέρει φυσικό αέριο δωρεάν» και προσέθεσε πως «αυτό είναι απλώς αδύνατον και δεν μπορείτε να πληρώσετε παρά μόνον σε ρούβλια».
Σημειωτέον, πάντως, πως η εντολή του Ρώσου προέδρου να πληρώνουν εφεξής οι «εχθρικές προς τη Ρωσία χώρες» με ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου, έδωσε ώθηση στο ρωσικό νόμισμα που είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από τη στιγμή που η Δύση επέβαλε συντονισμένα κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, πάντως, η κίνηση επικρίθηκε από τους Ευρωπαίους που πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο ως επί το πλείστον σε ευρώ και ταυτοχρόνως υποστηρίζουν πως η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιεί μονομερώς τα συμβόλαια. Μέχρι στιγμής η Ρωσία εξακολουθεί να τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα συμβόλαιά της με την Ευρώπη. Και βέβαια ο Ντμίρι Πεσκόφ επανέλαβε την πάγια θέση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει «αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου». Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αν οι Ευρωπαίοι αποφάσιζαν να δεχθούν το αίτημα της Μόσχας και να πληρώνουν εφεξής με ρούβλια, αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν ρούβλια για να πληρώσουν. Στην περίπτωση αυτή θα ενίσχυαν το νόμισμα της Ρωσίας, βοηθώντας έμμεσα τη ρωσική οικονομία την οποία επιχειρούν να αποδυναμώσουν με τις κυρώσεις. Υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του G7, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάλεσε τη Δευτέρα τις εταιρείες «να μην συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν, καθώς δεν είναι αποδεκτή η πληρωμή σε ρούβλια».