Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται να φθάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία με τους δανειστές και, έτσι, να ανοίξει το κεφάλαιο των πολιτικών διεργασιών, δεδομένου ότι περίπου 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να την ψηφίσουν και θα χαράξουν με αυτό τον τρόπο την αυτοτελή πορεία τους προς την διάσπαση και ένα νέο κόμμα, όπως έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν δύο σενάρια περί εκλογών, το ένα για την διεξαγωγή τους άμεσα, εντός Σεπτεμβρίου, και το άλλο για τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, όταν θα έχει ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
«Τέλος καλό, όλα καλά» δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, που επήλθε ύστερα από μαραθώνια συνάντηση, η οποία άρχισε τη Δευτέρα και διήρκεσε περίπου 22 ώρες, με ένα μικρό διάλειμμα για να ενημερώσουν οι υπουργοί το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.
Τα «αγκάθια» του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, των ενεργειακών και των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αντιμετωπιστούν με ενδιάμεσες λύσεις. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν ακόμα δύο εκκρεμή ζητήματα, που εξετάζονται από συμβούλους.
Η συμφωνία αναμένεται να αποσταλεί στη Βουλή το απόγευμα, και την Τετάρτη να περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές, προκειμένου να ψηφιστεί στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισαχθεί νομοσχέδιο δύο άρθρων. Το ένα θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δισ. ευρώ.Το δεύτερο άρθρο θα αφορά στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος που επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά να ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ.