Τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η UNICEF.
Όπως σημειώνεται, πολλά παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη ζουν στο ύπαιθρο και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας η υγεία των μικρών παιδιών διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, μεταξύ άλλων και από την απειλή ασθενειών, όπως η πνευμονία.
Επίσης, πολλά παιδιά ζουν σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις και σε ακατάλληλες συνθήκες, όπου διατρέχουν τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ενώ είναι αυξανόμενος και ο αριθμός των παιδιών που κάνουν επικίνδυνα ταξίδια προς και δια μέσου της Ευρώπης.
«Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα, γι’ αυτό η όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική προστασία τους πρέπει να είναι προτεραιότητα» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της UNICEF Ελλάδας, Ηλίας Λυμπέρης.
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που αναζητούν φέτος καταφύγιο στην Ευρώπη είναι παιδιά. Περισσότερα από 106.000 παιδιά έχουν ζητήσει άσυλο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, 75% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.
Η UNICEF ζητά τη δημιουργία μιας σειράς άμεσων δικλείδων ασφαλείας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους: ασφαλείς, φιλικές προς τα παιδιά εγκαταστάσεις υποδοχής, με πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη, αναψυχή και εκπαίδευση, περισσότερες τοποθεσίες επανεγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη και ανθρωπιστική βίζα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, μεγαλύτερη δέσμευση για την επανεγκατάσταση προσφύγων από χώρες σε σύγκρουση για να μειωθεί η πιθανότητα να καταφεύγουν οι πρόσφυγες σε μη ασφαλείς διαδρομές και σε δίκτυα παράνομης διακίνησης, βελτιωμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα και στην ξηρά, επιτάχυνση των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης για χωρισμένα και ασυνόδευτα παιδιά και επαρκή αριθμό καταρτισμένων ειδικών στην παιδική μέριμνα, για να φροντίζουν και να συμβουλεύουν παιδιά και οικογένειες.
Επίσης, η UNICEF καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της τεράστιας μετακίνησης απελπισμένων παιδιών, με πιο έντονες διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων και να παρέχει την απαιτούμενη ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες προέλευσης.