Σε “κλειδιά” του εκλογικού αποτελέσματος στις κάλπες της επόμενης Κυριακής αναδεικνύονται οι παράμετροι της αποχής και των αναποφάσιστων. Όπως δηλώνουν οι δημοσκόποι και αποτυπώνεται στις έρευνες η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, και το γεγονός ότι στις τελευταίες έρευνες εμφανίζεται με οριακό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνεται το ποσοστό αποχής στην δική του “δεξαμενή” ψηφοφόρων που δήλωναν πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές.
Καθώς πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών, μειώνεται και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν την πρόθεσή τους να απέχουν. Τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (από 33,5% σε 27,5%), όσο και αυτών της Ν.Δ. (από 8,5% σε 6,5%).
Στα ποσοστά αυτά της έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάϊ, για παράδειγμα, φαίνεται πόσο μεγάλα περιθώρια έχει ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας να φέρει στις κάλπες εκείνους που τον ψήφισαν τον Ιανουάριο και τώρα εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν. Η αποχή στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι μειώνεται (κάτι που αναγκάζει την Κουμουνδούρου να εντείνει την πόλωση απέναντι στη ΝΔ), παραμένει κοντά στο 30%, σε αντίθεση με την τάση αποχής στη βάση της ΝΔ που σχεδόν μηδενίζεται.
Εφόσον, λοιπόν, η πλειονότητα των …προς αποχή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο φθάσουν, τελικά, στις κάλπες και εάν, μάλιστα, ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν ανατρέπεται το προβάδισμα, επισημαίνουν στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.
Στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής η αποχή υποχωρεί από 1,5% σε 1%, σε αυτούς των ΑΝΕΛ από 5,5% σε 2%, και του ΠΑΣΟΚ από 1,5% σε 1%. Αντίστροφη είναι η τάση που καταγράφεται στους ψηφοφόρους του Ποταμιού, όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις προς αποχή (από 2,5% σε 3,5%), όπως και σε αυτούς του ΚΚΕ (από 1% σε 2%).
Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση, που είναι το δεύτερο κλειδί των εκλογών, στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (61%), ενώ στη Ν.Δ. βρίσκεται στο 85%, στη Χρυσή Αυγή στο 83%, στο ΚΚΕ στο 81%, στο ΠΑΣΟΚ στο 73%, στο Ποτάμι στο 50% και στους Ανεξάρτητους Ελληνες μόλις στο 33%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί -πάντοτε μέσω της πόλωσης- να αυξήσει τη συσπείρωσή του στο 75%, κάτι που, όπως λέγεται, θα του δώσει τη νίκη.